Afbeelding

Ik zeg toch sorry

Succesvoorstelling ‘Ik zeg toch sorry’ over (de nasleep van) Keti Koti te zien tijdens Keti Koti in Amsterdam en Haarlem.

Ik zeg toch sorry, een theatervoorstelling over de afschaffing van de slavernij, is in de week van Keti Koti te zien in Theater Bellevue in Amsterdam en de Schuur in Haarlem. De voorstelling gaat niet alleen over 1 juli 1863, de dag waarop slavernij officieel werd afgeschaft in de Nederlandse koloniën, maar ook over hoe deze pijnlijke geschiedenis vandaag de dag nog een rol speelt in het leven van mensen.  Ik zeg toch sorry van Theatergroep Aluin en Raymi Sambo Maakt was in 2022 al te zien in de theaters, trok volle zalen en kreeg lovende kritieken. De voorstelling is geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival als een van de meest indrukwekkende voorstellingen van het seizoen. Actrice Urmie Plein ontving een nominatie voor de Colombina, de prijs voor de beste vrouwelijke bijrol.

Over de voorstelling
In Ik zeg toch sorry,  een spannende samensmelting van geschiedenis en actualiteit, komen zes acteurs bij elkaar om de viering van de afschaffing van de slavernij in 1863 na te spelen. Wat het inleven in deze historische personages doet met de acteurs zelf, hoe ze zich tot het onderwerp verhouden in deze tijd en of het van invloed is op hun onderlinge verhoudingen, wordt langzaam en pijnlijk duidelijk. Want al snel blijkt dat de acteurs niet altijd raad weten met het standpunt van hun personage, laat staan met de mening van hun collega’s. Wat betekent het om anno 2023 ‘sorry’ te zeggen voor iets wat zo lang geleden lijkt? En wie moet er eigenlijk sorry zeggen.

Speelperiode
Ik zeg toch sorry is op dinsdag 27 en woensdag 28 juni te zien in Theater Bellevue in Amsterdam en van donderdag 29 juni tot en met zaterdag 1 juli (Keti Koti) te zien in de Schuur, Lange Begijnestraat 9, 2011 HH Haarlem. Kaarten zijn te koop via de website van de betreffende theaters.

Randprogramma
Rondom Ik zeg toch sorry worden er in de Schuur diverse randprogramma’s georganiseerd:

  • Donderdag 29 juni is er een lezing: Haarlemmers en de slavernij. Deze vindt plaats voor de voorstelling en is gratis toegankelijk op vertoon van een kaartje voor Ik zeg toch sorry
  • Vrijdag 30 juni is er na de voorstelling een nagesprek met de cast. Deze begint ongeveer 15 minuten na afloop van de voorstelling.
  • Zaterdag 1 juli is de voorstelling toegankelijk voor mensen met een auditieve beperking.

Herdenkingsjaar slavernijverleden

Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt in het hele koninkrijk extra aandacht besteed aan het slavernijverleden. In het kader van dit herdenkingsjaar is Ik zeg toch sorry opnieuw te zien. Na de voorstellingen in Amsterdam en Haarlem is Ik zeg toch sorry van september tot en met december te zien in de Nederlandse theaters. 

credits:
concept
Raymi Sambo, Victorine Plante regie Victorine Plante i.s.m. Raymi Sambo tekst Erik Snel m.m.v. Raymi Sambo met dank aan Ayden Carlo spel Gabby Bakker, Dennis Coenen, Rochelle Deekman, Urmie Plein, Raymi Sambo, Nard Verdonschot decorontwerp Marcel Dolman kostuumontwerp Anouk van Schie lichtontwerp Benno Barends regie-assistentie Shabnam Baqhiri productie Inez van der Werf, Eva Hermus