SHER PRACTICAL SERVICES; BETROKKEN BIJ DE AFRO-CARIBISCHE MARKT

Sherayda Molly werd altijd al vanwege haar brede kennis van P&O en arbeidsbemiddeling benaderd met vragen over sociale wetgeving en arbo. Hier legde zij de basis voor haar bedrijf.

sheraidaInmiddels is Sher Practical Services (SPS) uitgegroeid tot een volwaardig advies- en coaching-bureau dat ondersteuning biedt op het gebied van schuldhulpverlening, en bemiddeling naar arbeid en coaching. Haar doelgroep: voornamelijk volwassenen en jongeren van Afro-Caribische afkomst. Ze herkent de achtergrond.

Molly (52), gehuwd, is moeder van drie kinderen, geboren in Amsterdam, op jonge leeftijd verhuist naar Rotterdam, dochter van een Surinaams-Creoolse man en een moeder met Javaanse roots. Haar vader omschrijft ze als een harde werker die zijn hele leven heeft gewerkt voor de KLM.

“Iemand die echt de handen uit de mouwen stak, veel ploegendiensten draaide. Van hem heb ik mijn arbeidsethos. Haar man waarmee ze al 28 jaar mee samen is, is ook een harde werker. “Een echte bouwondernemer met een ‘niet-ouwehoeren-maar-poetsen mentaliteit’.

Haar jeugd heeft een aantal ingrediënten die de basis hadden kunnen vormen om maatschappelijk te mislukken. Op jonge leeftijd verhuisden zij en haar moeder naar Katendrecht in Rotterdam-Zuid, de Kaap. Midden tussen de prostitués en het nachtleven. Een omgeving die haar dwong in rap tempo volwassen te worden.

Gelukkig verhuisde het gezin na enkele jaren naar Delfshaven. “Mijn stiefvader werd vader van een zoon. Ik geloof dat hij zich toen pas realiseerde in welke omgeving zijn kind zou opgroeien. Ik kwam terecht in een ‘normale’ en een echte ondernemersbuurt, de Schiedamse weg.” In deze buurt werd de basis gelegd van wat zij noemt haar ondernemers mentaliteit.

Molly verdient haar sporen in de sales. “Ik werkte voor een Amerikaans bedrijf dat zich specialiseerde in tandheelkunde. Amerikanen gaan voor het resultaat.” Iets waar ze tot nu toe ontzettend veel aan heeft. “Die houding brengt me op plekken waar ik resultaten kan boeken voor mijn cliënten. “Ik heb een plan van aanpak en maak het mijn persoonlijke missie.”


Ze kan er niet tegen dat mensen die haar hulp het hardst nodig hebben onrechtvaardig worden bejegend.


In het verleden is ze werkzaam geweest voor het CWI, tegenwoordig het UWV Werkbedrijf. “Ik heb vaak genoeg gemerkt dat mijn Hollandse collega’s vanwege onbegrip allochtonen niet veel kansen boden voor bemiddeling.

Afromagazine_ad_SPSHet was weliswaar geen bewuste discriminatie, noem het pure onwetendheid of onkunde. Ik bewees het tegendeel. Ik zeg altijd dat als de overheid meer kleur en specerijen zou gebruiken, de hulpverlening een stuk beter zou zijn.”

Haar werkgebied is regio Rijnmond. “Klanten kiezen voor mij vanwege mijn directheid en doortastendheid. Ik neem geen genoegen met slappe excuses.” Persoonlijk betrokken bij haar klanten gaat tot zover. “Vroeger kon ik wel eens wakker liggen van een situatie, maar nu neem ik er meer afstand van. Mijn cliënten hebben er meer aan als ik zo min mogelijk mee ga in hun emotie. Dat moet je ook nooit doen. Ik ben een heel sociaal betrokken mens, maar blijf parttime empatisch.”