Afbeelding

open dag

Online open Dag over de Africana Development Cursus

Geïnteresseerden in de Africana Development Studies cursus die in maart online van start gaat, zijn uitgenodigd voor een online Open Dag op 30 januari 2024. Vertegenwoordigers van de partners -de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), de Kwame Nkrumah University of Science and Technology (KNUST) en Het Broos Instituut in Nederland-, zullen beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden.


Inschrijven voor de Open Dag kan hier, of stuur een bericht via het contactformulier van Het Broos Instituut.


De Africana Development Studies is de eerste universitaire certificaatcursus die in Nederland wordt aangeboden. “Voor het eerst staat de Afrikaanse diaspora centraal in een universitaire cursus. (En) nooit eerder verzorgden de Universiteiten van Suriname en Ghana cursussen in Nederland,” schrijven de partners in hun aankondiging.

africana

Een unieke ervaring

De tweejarige cursus is het vervolg op de “AfroSurinaamse Ontwikkelingsstudies” die werd ontwikkeld door de faculteit der Humaniora van de AdeKUS na het werkbezoek van de Ashanti koning Otumfu Osei Tutu II aan Suriname in 2019. Tijdens dit bezoek werden afspraken gemaakt voor verdieping van de relaties tussen de universiteiten van Ghana en Suriname.

In 2023 kwam daarop een uniek contract tot stand met Het Broos Instituut, een stichting die zich inzet om meer Afrocentrische perspectieven te introduceren in het Europese onderwijsbestel. De stichting is academische leergangen aan het ontwikkelen over de inzichten van mensen van Afrikaanse afkomst en die voornamelijk zullen worden verzorgd door academici van Afrikaanse afkomst. “Mensen van Afrikaanse afkomst zijn niet in charge van de discourse over mensen van Afrikaanse afkomst. Daar brengen wij verandering in,” zegt de stichting.

Een partnership met de AdeKUS lag daarom voor de hand. Daaruit vloeit nu voort dat de cursus vanaf 17 maart ook in Nederland wordt aangeboden, toegespitst op de realiteit en actualiteit van de Afro Diaspora in Europa. Academici uit Afrika en de Afro Diaspora in Europa en de Cariben zullen er lessen verzorgen.

De cursus zal simultaan aan Nederlandse en Surinaamse studenten verzorgd worden. De lesdagen zijn gesteld op de dinsdag en vrijdag vanaf 18u Nederlandse tijd, wat het mogelijk maakt dat groepen uit beide landen met elkaar inzichten kunnen uitwisselen tijdens de lessen.

Les in een virtueel lokaal dat over oceanen heen reikt, is ook uniek.

De inschrijving vindt voor mensen in Nederland plaats via de website van het Broos Instituut en voor gegadigden in Suriname is de aanmelding via de website van de AdeKUS.

Cursus inhoud

Het cursusprogramma bestaat uit vier blokken, waarbij acht cursussen worden afgewerkt:

  • Afrikaanse- Afro-Europese en Afro-Caribische geschiedenis
  • Etniciteit, Cultuur en Spiritualiteit
  • Economie, geografie, natuur en ondernemerschap
  • Bestuur, onderwijs en Politiek

De instap-eis voor studenten is vastgesteld op minimaal middelbaar schoolniveau. De investering voor deze unieke tweejarige cursus bedraagt Є1,400,-, waarbij studenten in termijnen per cursus kunnen betalen. Voor studenten in Suriname is het Surinaamse tarief aangehouden.

open house

Open dag

Tijdens de Open Dag op 30 januari, zullen AdeKUS cursuscoordinator Cheryl White, KNUST Professor Samuel Adu-Gyamfi en Broos Instituut Directeur Marvin Hokstam aanwezig zijn, om vragen te beantwoorden over de cursus. Het online evenement wordt voorgezeten voor Marciano Daans, voorzitter van Het Broos Instituut.

Het evenement opent om 18u Nederlandse tijd en duurt anderhalf uur. Het is toegankelijk voor een ieder die zich vooraf aanmeldt via de Event Bright pagina; geregistreerden krijgen op de dag van het evenement de Zoomlink opgestuurd.