Nationale Herdenking Slavernijverleden 2020 zonder publiek

De Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden, op 1 juli in het Amsterdamse Oosterpark, zal dit jaar door de maatregelen zonder publiek plaatsvinden. De plechtigheid vindt plaats  bij het Nationaal Monument Nederlands Slavernijverleden, maar vanwege het coronavirus en de geldende noodverordening is het besloten.

"Als gevolg van deze omstandigheden is de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden 2020  herdenking aangepast en zal de afschaffing van de slavernij zoveel mogelijk thuis worden herdacht. De herdenkingsceremonie zal vanaf 13.00 uur live via NPO 1 op televisie te volgen zijn en wordt verzorgd door de NOS," schrijft het NiNsee in een persbericht. 

Herdenking

Tijdens de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden herdenken we dat 157 jaar geleden het Koninkrijk der Nederlanden, op 1 juli 1863 ( door middel van de Emancipatiewet) formeel de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen heeft afgeschaft. Maar 1873 blijft ook een belangrijke datum in deze geschiedenis. Zo moesten in Suriname sommige vrijgemaakten nog verplicht tot 1 juli 1873 op de plantages blijven werken.

Keti Koti Viering & COVID-19

Ook de traditionele Keti Koti Viering (verbroken ketenen) en het festival dat op 1 juli aansluitend na de Nationale Herdenking plaatsvindt in het Oosterpark, komt in zijn geheel te vervallen. De programmering van de Keti Koti maand (juni) vindt nu aangepast online plaats.

(Voor meer informatie over de programmering zie: www.ninsee.nl)