Nana Akufo-Addo gekozen tot president van Ghana

Nana Akufo-Addo wordt de nieuwe president van Ghana. De oppositieleider behaalde tijdens de verkiezingen afgelopen week 53.8% van de uitgebrachte stemmen. President John Dramani Mahama behaalde 44,4 procent.

Mahama erkende vrijdag zijn nederlaag, nog voor het eindresultaat bekend was. "Ik kan bevestigen dat president Mahama Nana Akufo-Addo heeft opgebeld en hem heeft gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Hij beloofde om zijn ervaring ter beschikking te stellen in het belang van Ghana", zo zei een medewerker van de New Patriotic Party (NPP) waartoe Akufo-Addo behoort.

Akufo-Addo sprak blijde volgers vrijdagavond toe. “Ik maak vanavond de volgende plechtige belofte aan u: ik zal u niet teleurstellen. Ik zal alles doen om uw hoop en verwachtingen waar te maken.”

De 72-jarige jurist deed voor de derde keer mee aan de verkiezingen. Hij beloofde om banen te creëren, en de industrialisatie te bevorderen in alle economische sectoren, waaronder ook de landbouw. De opkomst voor de verkiezingen was 68,22 procent.

In aanloop op de verkiezingen had de toekomstige president ook Nederland bezocht in 2015. Hij moest toen halverwege een tour van het ROC van Amsterdam in Zuidoost zijn bezoek onderbreken, nadat nieuws hem bereikte dat een prominent lid van zijn partij vermoord was.

 “Nana Akufo-Addo had graag meer tijd in Nederland doorgebracht en meer support gevraagd van de Ghaneze gemeenschap hier, maar hij vond zelf dat hij moest vertrekken om zijn rol als leider te vervullen. Mensen in Ghana zijn de huidige leiding beu en ze geloven steevast dat Nana goede veranderingen zal brengen. Daarom was hij ook in Nederland om vernieuwingen te zien die hij kon introduceren in Ghana. Hij was zeer onder de indruk van wat hij zag bij het ROCvA,” vertelde een partijlid van de NPP naderhand.

De politicus bleek heel populair met de Ghanezen die hem bij het ROCvA aanschoten en met hem op de foto wilden. “Nana had eigenlijk tijd ingeruimd voor een ontmoeting met de Ghaneze gemeenschap. Maar hij komt terug.” 

ROCvA medewerker Francis Owusu Dwamena die met trots zijn foto met Akufo-Addo deelde, was blij met de overwinning. "Deze man gaat goede dingen doen voor het land,"zei hij.