Mohau Modisakeng maakt Nelson Mandela monument voor Amsterdam Zuidoost

De Zuidafrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng mag het Nelson Mandela monument voor Amsterdam Zuidoost maken. Dit maakte het Centrum voor Beeldende Kunst CBK vandaag bekend. Het zegt ook dat het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zuidoost, de keuze van de commissie voor Modisakeng, heeft omarmt.


Het beoogde Amsterdamse Nelson Mandela Gedenkteken komt te staan in het Nelson Mandelapark. Modisakengs ontwerp bestaat uit een groep losse bronzen beelden, fictieve portretten van individuen uit de Bijlmer, die samen één geheel vormen en krijgt een tekst; met een nog te kiezen citaat van Mandela over ‘zelfbeschikking’, ‘saamhorigheid’ of ‘Ubuntu’.

De artiest komt naar Zuidoost voor de keuze van de nog te kiezen tien of twaalf anonieme bewoners van Zuidoost en maakt door middel van een participatietraject zelf de afgietsels van hun gezichten.

CBK zegt dat de kunstenaar Modisakeng met zijn werk wil tonen dat Mandela het gezicht is van vele gezichten. Ook van de mensen in Amsterdam Zuidoost. Modisakeng heeft zich daarbij laten inspireren door een uitspraak van Mandela: “[...]Ubuntu – the profound sense that we are human only through the humanity of others; that if we are to accomplish anything in this world it will in equal measure be due to the work and achievement of others”.

“Mandela werd gedreven door de strijd voor zelfbeschikking. Trots zijn op je afkomst en op wie je bent waren voor hem belangrijk. Het kunstwerk biedt daarmee een vorm van representatie; je mag en kan gezien worden.”

De commissie, onder voorzitterschap van Noraly Beyer, heeft het afgelopen jaar met veel plezier haar taak uitgevoerd om uit een longlist van vijftien kunstenaars drie kunstenaars te selecteren: Dineo Bopape (Zuid-Afrika), Sokari Douglas Camp (Verenigd Koninkrijk), Mohau Modisakeng (Zuid-Afrika).

Na een uitgebreid proces, inclusief een oriëntatie van de kunstenaars op locatie in Amsterdam Zuidoost, hebben deze drie kunstenaars hun schetsvoorstellen gepresenteerd. Dit gebeurde tijdens een openbare participatiebijeenkomst op 11 mei 2019 en op de websites van zowel Stadsdeel Zuidoost als CBK Zuidoost. Aanvullend was er aandacht van onder meer Het Parool en AT5. Het publiek heeft tijdens de openbare bijeenkomst en via de digitale media kunnen reageren op de voorstellen. De noties van het publiek zijn vervolgens op schrift gedeeld met de commissie en de kunstenaars.

Stadsdeel Zuidoost concludeert dat de jury haar taken naar behoren heeft uitgevoerd en stemt in met deze voordracht. De onthulling van het gedenkteken zal in 2020 plaatsvinden. De realisatie van het Nelson Mandela Gedenkteken is een project van Gemeente Amsterdam/Stadsdeel Zuidoost met CBK Zuidoost als procesbegeleider.