Afbeelding

Marron Platform

Foto: Ernie Lienga | Akaki Promotions

Marron Platform NL presenteert blik op 60 jaar transmigratie

Marron Platform NL presenteert Surinaamse Onafhankelijkheidsdag ism de Pangi Boetiek, Duurzame Ontwikkeling Brokopondo en Nieuwe Instituut een dag vol interessante lezingen over de bouw van de Afobakadam en transmigratie van maar liefst 12 dorpen in het Brokopondo gebied.

Wat heeft dat de Marrons gebracht of ontnomen? Wat zijn tot heden de effecten van de transmigratie? Zowel negatief als positief. De lezingen worden verzorgd door jongeren en ooggetuigen van toen: Isedoor Libretto van Koffiekamp en Kensly Vrede van Ganse. 

"Maar we gaan niet in mineur want dit heeft de mensen toen ook niet klein gekregen. De Marron gemeenschap heeft veerkracht getoond," zegt het Platform in een bericht. "We praten in een huiskamersetting met de bigisma, de jongeren van toen over hun ervaring. De 60ers van nu, zijn de laatste babies die op het verzonken land zijn geboren. Zij zijn eregast."

Het traditioneel gezag van de Marrons opent de dag met eerbetoon aan de voorouders. Ook Spoken Words van Orsine Walden/Hansé Muyé, Marron Drums & Dans van Kula Skoro, De grote Pangi modeshow van de Pangi Boetiek met bekroonde modellen. Met kronen van Rebelheart designs van Deborah Vorswijk, ondernemer en founder. Alles in Nieuwe Instituut,  Museum voor architectuur, design en digitale cultuur te Rotterdam. 

Bezoeker hebben toegang tot de tentoonstelling Soengoe Kondre/ Verzonken leven die geopend werd op 15 sept 2023 over de bouw van de Afobakadam en de transmigratie en men kan er ook genieten van Surinaamse en Marron cuisine.

De dag wordt afgesloten met de Surinaamse muziekformatie Young Cosje en nog één bijzondere muzikale verrassing.

Tickets zijn online te voor €15,- bij Nieuwe Instituut of op locatie €20,-

Zaterdag 25 november a.s.

Van 1530-2130 uur

LOCATIE

Nieuwe Instituut

Museumpark 25, Rotterdam