Kwaku Festival Ghana wordt een pelgrimstocht

“Wanneer je mee gaat naar het Kwaku Festival Ghana, ga je niet mee als toerist, maar als kind van het continent. Dan ga je mee terug naar huis,” zei Gilo Koswal op zaterdag 14 september.

Een vijftigtal mensen hadden zich verzameld in een kamertje in Christy’s House in Amsterdam Zuidoost, om een update te ontvangen over het festival dat van 18 oktober tot 3 november gehouden wordt in Accra, Ghana. Basja van het Traditioneel Marron Gezag in Nederland openden de bijeenkomst met een plechtig plengoffer, waarna psychiater Glenn Helberg en afro theoloog Kenneth Vers Babel, die meegaan naar Ghana om spirituele begeleiding te geven, presentaties verzorgden.

“Het wordt een pelgrimstocht,” zei Koswal. Participanten zullen niet alleen de culturele uitwisseling meemaken, maar zullen ook plekken bezoeken die van belang zijn in het wrange verleden van afro Caribische mensen. “Het kan emotioneel aanvoelen. Stel je open en omarm elkaar,” zei Helberg.

Kwaku Festival Ghana is door de Ghanese autoriteiten geaccrediteerd als één van deze activiteiten van “The Year of Return”. Ghana’s president Nana Akufo-Addo kondigde voor 2019 een serie van activiteiten aan die mensen van Afrikaanse afkomst overal ter wereld moeten aanmoedigen om de “reis naar hun thuis te maken.”

Het festival wordt georganiseerd door de Nana Mbroh Foundation. De organisatoren mikken op mensen uit de Surinaamse gemeenschap in Nederland, maar ook op mensen uit Suriname en de Antillen. Verschillende culturele groepen hebben zich inmiddels aangemeld, om er op te treden. Mensen die nog meewillen kunnen zich aanmelden via de website, www.kwakufestivalghana.nl.

Voor Koswal is Kwaku Festival Ghana veel meer dan alleen Ghana bezoeken. Hij ziet naast de emotionele toer die het biedt, ook veel mogelijkheden voor allerlei samenwerking met het Afrikaanse land, die nu niet benut worden. “Ghana is de toekomst voor mensen van Afrikaanse afkomst en met Kwaku Festival Ghana nemen we nu al een voorsprong op die toekomst”, redeneert hij.