Kantoor van Duitse parlementariër beschoten

“Alledaags racisme en racistische aanvallen behoren tot de realiteit van het leven van mensen van Afrikaanse afkomst in Duitsland. Het is onaanvaardbaar dat we moeten vrezen voor ons leven. De overheid moet handelen; het is genoeg! Wij eisen volledige en grondige opheldering van het incident en geen enkele trivialiteit in deze situatie. We hebben recht op beveiliging. Racistische aanvallen moeten specifiek worden vervolgd.”

Dit schrijft de Centrale Raad van de Afrikaanse Gemeenschap in Duitsland woensdag in een persbericht, naar aanleiding van een aanval in de nacht van 15 januari op het kantoor van Karamba Diaby, de eerste zwarte man die ooit verkozen is tot de Bundestag (Bondsdag), het parlement van de Bondsrepubliek Duitsland. Het incident vond plaats in Halle, 150 kilometers ten zuiden van Berlijn.

Diaby, die behoort tot de Sociaal Democratische Partij SPD, was niet aanwezig toen de kogels ramen van het gebouw verbrijzelden en niemand raakte gewond, maar de politie heeft een onderzoek aangekondigd.

"We hebben verschillende kogelgaten waargenomen in ramen van het kantoor, maar we vonden geen kogels. We kunnen op dit moment niet met zekerheid zeggen wat de schade veroorzaakte,” schreef de politie in een verklaring.

Het was niet de eerste keer dat de in Senegal geboren politicus die afstudeerde als chemicus, het doelwit was van een dergelijke aanval. In oktober vorig jaar was er reeds geschoten op het gebouw en hij ontving eerder ook doodsbedreigingen.

In antwoord op de toename van dergelijke aanvallen op politici uit minderheidsgroeperingen, heeft de overheid vorig jaar nieuwe maatregelen tegen rechts-extremisme en haatdelicten aangekondigd; zo werd de verkoop van vuurwapens nog meer aan banden gelegd.

Het incident van afgelopen vrijdag is veroordeeld Duitse en Europese politici. Heiko Mass, de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken noemde het op Twitter “walgelijk en laf” en bood zijn ondersteuning aan Diabys team. “We zullen samen met jou blijven werken aan een vrije, tolerante en diverse democratie,” schreef Mass.

Diaby heeft inmiddels aangegeven dat hij niet uit het veld geslagen is en dat hij zich niet zal terugtrekken, maar zijn politieke werk voort zal blijven zetten. De Centrale Raad van de Afrikaanse Gemeenschap dankte hem voor zijn moed en betuigde hem ook steun daarin.