Kabinet: Zwarte Piet kwetst, bevordert discriminatie

"Het blijkt lastig, bijvoorbeeld in de VS, om de traditie van Zwarte Piet in haar huidige vorm uit te leggen", schreef minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) woensdag in antwoord op Kamervragen van Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu. 

Hij kondigde aan dat het kabinet tot het inzicht is gekomen dat het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet in zijn huidige vorm kan onbedoeld vooroordelen, mensen kwetsen, en discriminatie in de hand werken. 

"Het Sinterklaasfeest [moet] een feest zijn voor alle kinderen en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat." 

Wat het kabinet tot dit uitzicht bracht na jarenlang halsstarrig het verzet tegen Zwarte Piet te hebben genegeerd, is niet helemaal duidelijk. Van der Steur schreef alleen dat het kabinet voorstander is van aanpassing van het kinderfeest. 

De regering zal geen verandering afdwingen, maar de aanpassing van Zwarte Piet moet de uitkomst zijn van een "respectvol dialoog", schreef de minister. Het kabinet ziet daar een faciliterende rol voor zichzelf weggelegd.

"Het Sinterklaasfeest [moet] een feest zijn voor alle kinderen en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat. De aard van die veranderingen en het tempo waarin die zich voltrekken zal per land of streek verschillend zijn", zo staat in de brief.

Het ministerie deed ruim twee uur na publicatie van de Kamerbrief een aanvullende verklaring uit, nadat volgens het ministerie het beeld ontstond dat het kabinet actief de traditie wil veranderen.