Jesse Jackson aan Rutte: "toon moreel leiderschap, verban zwarte Piet"

De vermaarde afro-Amerikaanse predikant Jesse Jackson heeft premier Mark Rutte aangesproken op diens recente uitspraken over zwarte Piet. Temidden van een wereldwijde pandemie die de zwarte bevolking van Amerika het hardst treft … temidden van aanhoudende antiracisme protestdemonstraties tijdens in zijn land, klom de strijdmakker van Martin Luther King in zijn pen om de Nederlandse premier erop te wijzen dat het niet gepast was om nu te zeggen dat hij zwarte Piet niet racistisch vindt.

“Ik schrijf u om er bij u aan te dringen dat u uw morele geweten volgt en datgene doet waarvan u gelooft en weet dat het ’t juiste is. U heeft zelf eens zwarte Piet gespeeld en u heeft daardoor een toegevoegde verantwoordelijkheid om deze aanstootgevende traditie te beëindigen.”

De brief aan premier Rutte is gedateerd 17 juni 2020 en geschreven op het brievenhoofd van dominee Jacksons Rainbow Push Coalition gevestigd in Chicago, Illinois. Hij vertelt dat hij in 2009 in Nederland was op uitnodiging van Sergio Belfor van de jongerenorganisatie Eenheid is Kracht en tijdens een receptie ten huize van de toenmalige burgemeester van Amsterdam -Job Cohen- sprak met Barryl Biekman, die zich toen al inzette tegen de zwarte Piet traditie.

“In 2014 ontmoette ik dr Biekman nogmaals en één van de onderwerpen die ter sprake kwam was zwarte Piet,” schrijft hij. “Dr. Biekman vroeg mijn opinie over wat mensen van Afrikaanse afkomst in Nederland nog meer konden doen, dat zou kunnen leiden tot meer bewustzijn dat de zwarte Piet traditie racistisch, immoreel en pijnlijk is voor hun gemeenschap. Ik denk dat ze mijn advies opvolgde en in gesprek bleef met de overheid.”

Jackson zegt dan recentelijk vernomen te hebben dat Rutte zijn houding ten opzichte van zwarte Piet enigszins heeft aangepast.

“We verwachten dat u, als leider van het land, dr. Biekman en anderen zal ondersteunen (in hun inspanningen) om spoedig een eind te brengen aan zwarte Piet. De hele wereld rouwt na de brute moord op George Floyd, die gevolgd werd door wereldwijde massaprotestdemonstraties die roepen voor actie tegen racisme. Ik denk (daarom) dat het niet gepast was om nu te zeggen dat u het leed van zwarte mensen betreffende zwarte Piet beter begrijpt, én tegelijkertijd te zeggen dat u niet denkt dat zwarte Piet racistisch is.”

Hij legde de premier uit dat de zwarte Piet traditie niet apart kan worden gezien van de houding van het apartheidsverleden van de Nederlands Hervormde Kerk in Zuid-Afrika. zwarte Piet kan niet los worden gezien van de aanstootgevende traditie van black face in de VS. De 5 december traditie van zwarte Piet is een aanstootgevende relikwie van het koloniale verleden. zwarte Piet wordt niet gezien als een gelijke en een volledig mens, zoals de witte mens in Nederland. zwarte Piet niet een onschuldig onderdeel van de kerstviering waar kinderen van genieten. Hij heeft een negatieve invloed op de onschuldige breinen van kinderen. zwarte Piet is iemand waar je plezier aan beleefd, maar die niet moet worden behandeld als mens en gelijkwaardig persoon.

“Mijn mentor dr. Martin Luther King begreep dat wanneer iedereen het leuk vindt om populair te zijn en soms vinden we het gepast om ook nog politiek correct te zijn; maar soms is het nog belangrijker om profetisch te zijn. Om te doen wat correct is. Ik geloof dat dit één zo’n moment is en ik doe een beroep op u om positief te reageren op uw innerlijke stem en de huidige openbare druk die wordt gedemonstreerd door uw burgers met geweten en gevoel.”

Dominee Jackson vertelde dat in zijn befaamde “I Have A Dream” speech dr. King de nadruk legde op de “urgentie van nu” en op niet wachten totdat dingen magisch en automatisch veranderen.

"De huidige situatie in de VS dient als bewijs van hoe naïef het is om af te wachten totdat rassenkwesties vrijwillig verdwijnen. Rassenkwesties moeten weloverwogen geconfronteerd te worden; als dat op een hoog moreel niveau gebeurt, kunnen en zullen mensen van goede wil het oplossen. Ik geloof dat de goede mensen van Nederland, onder uw moreel leiderschap, positief zullen reageren om de aanstootgevende en racistische zwarte Piet, voor eeuwig te verbannen. De wereld kijkt toe.”

 Keep Hope Alive