Jerry Afriyie vrijgesproken

Jerry Afriyie wordt niet verder vervolgt.

De rechtbank in Den Haag schold hem vandaag kwijt van alle rechtsvervolging voor van “verzet” en “mishandeling” van een agent tijdens een anti-Zwarte Piet-protest in november 2014. Het besluit van de rechtbank wordt door velen als een overwinning ervaren.

Dat hij uberhaupt voor de rechter moest verschijnen zag men als de omgekeerde wereld. Afriyie was op 15 november 2014 samen met andere zwarte piet demonstranten naar Gouda getogen om te protesteren bij de intocht van Sinterklaas.

De rechtbank acht het aannemelijk dat verdachte genoemde handelingen heeft gepleegd vanuit een wezenlijke en buitengewone psychische druk, die heeft geleid tot angst en een paniekreactie.

Hij werd gearresteerd tijdens een politieoptreden tegen de demonstranten. De burgemeester van Gouda had de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), waarvan Afriyie een van de woordvoerders was, verboden.

Niet lang nadat hij vrijkwam werd tegen Afriyie, die ook bekend is als dichter Kno’Ledge, een rechtszaak aangespannen. Hij zou “wederspannig” zijn geweest en één van de agenten geknepen hebben in zijn been. Twee jaren van onzekerheid volgden, tijdens welke Afriyie zijn baan kwijtraakte.

In haar uiteindelijke vonnis vandaag zei de rechtbank dat het wettig en overtuigend bewezen is dat “Afriyie zich bij zijn aanhouding tegenover de politieambtenaar heeft verzet door zijn lichaam aan te spannen, te verstarren, in tegengestelde richting te bewegen en met kracht in het been van de politieambtenaar te knijpen, waardoor enig letsel is ontstaan.”

De rechtbank acht het aannemelijk dat verdachte genoemde handelingen heeft gepleegd vanuit een wezenlijke en buitengewone psychische druk, die heeft geleid tot angst en een paniekreactie. In die situatie is het handelen van verdachte ten aanzien van de bewezen verklaarde feiten niet strafbaar en daarom dient verdachte te worden ontslagen van alle rechtsvervolging.

De rechtbank sprak Afriyie vrij van de beschuldiging van “het maken van schoppende en slaande bewegingen” omdat dit niet gebleken is.