Jason tilt Calisthenics moeiteloos naar een hoger niveau

Door Mischerélla Clarinda

Geen fitness-guru, maar calisthenics-guru. Jason Calisthenics (26) geeft de van oudsher Grieks-Romeinse sport calisthenics een gezicht in Nederland. De steeds meer in Nederland bekende sport kwam in 2007 via filmpjes op Youtube bij de jonge Dordtenaar onder de aandacht. Een aantal jaren later maakte hij, toen nog student, van zijn droom werkelijkheid. Hij richtte Calisthenics Project op en verspreidt nu zijn kennis door middel van workshops, trainingen, demo’s en evenementen. Zijn missie is om in samenwerking met andere partijen uiteindelijk in iedere gemeente een calisthenicspark te realiseren waar jong en oud samen kunnen sporten.

De fascinatie voor calisthenics begon al op 15-jarige leeftijd. Filmpjes uit Amerika deden hun intrede. De fascinatie groeide later alleen maar uit naar meer. Naast hobby's zoals dansen, zingen en rappen had Jason Bonam (zijn oorspronkelijke naam) net een duw in de juiste richting nodig om calisthenics binnen Nederland naar een andere dimensie te brengen.

Lange adem

Het duwtje in de rug was Calisthenics Project, een bewonerinitiatief van Jason in samenwerking met zijn mommager die hem ondersteunde bij zijn eerste aanvraag voor het realiseren van het eerste calisthenicspark in Dordrecht. Vergezeld door een aantal vrienden, besloten zij de stap te zetten.

De aanvraag werd direct omarmt door de gemeente, maar op dat moment was er geen budget voor het bouwen van de faciliteit. Drie maanden later kwam de gemeente met heugelijks nieuws: het plan kon alsnog erdoor heen.

Onder het mom van 'wijkwensen' werd de aanvraag gefinancieerd door de gemeente en werd het eerste officieel geopende calisthenicspark van Nederland op 7 maart 2012 realiteit.

Groeiende community

Door middel van het verzorgen van demo’s, trainingen, evenementen en zijn eigen erkende calisthenics sportopleiding vergaart Jason steeds meer bekendheid. Dit ziet hij als een positieve ontwikkeling. Als CEO van Calisthenics Training Centre in combinatie met zijn facebookpagina Calisthenics Project wakkert hij bij steeds meer anderen de "teamgeest" aan.

"Het promoten van calisthenics is de laatste jaren goed gelukt. De community is groeiende en in meer dan 88 steden (waaronder Rotterdam, Amsterdam en Utrecht) zijn er meer dan 145 calisthenics faciliteiten gerealiseerd door verschillende initiatiefnemers.

Vanuit alle hoeken van Nederland blijven geïnteresseerden op de calisthenics gerelateerde activiteiten afkomen." En dit is nog maar het begin want er zijn meer ontwikkelingen wat de sport betreft waar Jason aan werkt.

"Ik eet, slaap en adem calisthenics"

Samen met andere partijen (gemeenten, scholen, sportbedrijven etc.) is Jason bezig om de sport verder uit te zetten, onder andere via korte documentaires, een vermelding, gedicht en foto in het Koningsboek, interviews op tv tot evenementen in grote winkelcentra's.

                                     

"Niets is mij te gek. Uiteindelijk draait het bij mij erom dat Nederland op alle facetten kennismaakt met calisthenics." Jason is niet alleen actief bezig in Nederland, maar ook in het buitenland; zo woonde hij evenementen bij in Duitsland, België en Sint Maarten.

Voor twee buitenlandse calisthenics projecten is Jason een samenwerking aangegaan met partijen in Sint Maarten en Suriname. De bedoeling is dat er in 2019 de eerste calisthenicsfaciliteiten in Sint Maarten en Suriname gebouwd gaan worden. Het budget voor deze faciliteiten wil Jason ophalen in Nederland door het organiseren van een inzamelingsactie / charity event.

Er zal een beroep gedaan worden op de Surinaams Nederlandse community, mensen die verbonden zijn aan Sint Maarten of mensen die affiniteit hebben met het ondersteunen van een goed doel voor Sint Maarten en Suriname.

Op deze manier probeert Jason toch zijn steentje bij te dragen aan het verspreiden van de calisthenicslifestyle op internationaal niveau. Ook dit hoort er naar eigen zeggen nu eenmaal bij. "Ik heb er zeker geen spijt van dat ik mijn leven heb verreikt met de sport en lifestyle calisthenics. Ik eet, slaap en adem calisthenics. Mijn moeder helpt me daarbij, dus dat zit wel goed."

Iedereen kan hier staan

Op zijn eigen Facebookprofiel “” staan meerdere foto's uitgestald waar hij moeiteloos aan een paal hangt of op een andere manier zijn kracht tot een hoogtepunt uitdaagt. Het is moeilijk om in te beelden dat een ieder willekeurig persoon dit foutloos na kan doen. "Ik ben natuurlijk niet zo begonnen. Je begint eerst met makkelijke basisoefeningen zoals push ups, pull ups, dips of andere oefeningen die makkelijk uit te voeren zijn. Langzaamaan bouw je het niveau op tot moeilijkere oefeningen."

Toch kan je het gevoel bekruipen dat aanleg voor de oefeningen ook meespeelt. "Aanleg maakt het wel makkelijker, maar zonder kom je er ook hoor. Oefening en training baart kunst. Zelfs als je wat zwaarder bent kun je je aan deze sport wagen."

Een uitdaging?

Heb jij zelf ook een uitdaging? “Vorig jaar ben ik in samenwerking met De Hoop GGZ een nieuwe uitdaging aangegaan om calisthenics lessen te verzorgen in de gevangenis. De komende tijd zal mijn aandacht naar dit project uitgaan, omdat ik het belangrijk vind dat calisthenics binnen alle sectoren wordt uitgezet. Mijn ultieme doel is dat elke gemeente in Nederland een calisthenicspark krijgt. Ik geloof namelijk wel dat de sport een positieve invloed heeft op de samenleving en het integreren van de sport in Nederland zou hier zeker een positieve bijdrage aan leveren. Door het beoefenen van calisthenics  word je fitter, beleef je plezier tijdens het sporten en raak je gemotiveerd. Allemaal elementen waardoor je vanzelf een positieve instelling krijgt."

Niet alleen voor sterke, fitte mannen

"Calisthenics is een zeer sociale sport waar jong en oud samen sporten en van elkaar leren. De calisthenicsatleten groeien vaak uit tot vriendengroepen en/of teams die samen trainen, danwel samenkomen en elkaar ondersteunen bij evenementen. Door de jaren heen is er hierdoor een grote community ontstaan die veelal communiceert via social media. 

De sporters komen wekelijks bij elkaar om te werken aan hun trainingsdoelen. Calisthenics is een sport die verbroedert waarbij je elkaar samen omhoog trekt naar the next level." Dat calisthenics zich alleen maar beperkt tot sterke, fitte mannen is volgens hem dan ook een misplaatste opvatting. "Calisthenics nodigt jong en oud, vrouwen en mannen uit om gezonder te leven en iets positiefs van je leven te maken. Of je nu tachtig bent of niet." 

Wil je zien hoe Jason zijn rap, zang en work-outs combineert? Bekijk dan de video.