Geen gebrek aan achievers

Clayde Menso, de voorzitter van de jury die dit jaar de Black Achievers kiest, is zelf een groot achiever. Met name in kunstmanagement.

Hij was tot 2017 tien jaar directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, waar hij vernieuwende  concepten ontwikkelde. In zijn huidige baan, directeur van Amerpodia, de overkoepelende organisatie achter

Felix Meritis, Rode Hoed, De Nieuwe Liefde en het Compagnietheater, toonaangevende cultuurhuizen in Amsterdam, wil hij nieuwe doelgroepen bereiken.

Dat hij daarnaast nog tijd over heeft om de BAM jury te leiden! Het is geen gemakkelijke taak. “Maar ik vind het een hele eer om te doen.”

De Black Achievement Award wordt uitgereikt aan personen die aantoonbaar een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan de emancipatie van de zwarte gemeenschap in Nederland. De prijzen worden uitgereikt in vier categorieën: Wetenschap & Onderwijs, Kunst & Cultuur, Sport, Mens & Maatschappij en Ondernemerschap. Tevens wordt een Oeuvreprijs uitgereikt aan iemand die gedurende langere tijd een waardevolle bijdrage aan de Nederlandse samenleving heeft geleverd. De genomineerden zijn allemaal voorgedragen door de gemeenschap; Ninsee riep daarvoor in juli mensen op om kandidaten voor te dragen.

De reacties waren overweldigend. “We kregen een kleine 200 inzendingen binnen die we allemaal moesten beoordelen. Geen makkelijke taak,” vertelt Menso. Naast hem hebben Michael Kembel, Wim Reynierse, Adeline Jones en Ama Carr zitting in de jury.

“Het is mooi om te zien wat mensen in de gemeenschap allemaal doen. We hadden nominaties van mensen

die zich ervoor inzetten dat anderen goed eten, tot hartchirurgen. En die niet alleen daarom werden  genomineerd, maar ook omdat ze zich inzetten voor het belang van de zwarte gemeenschap. Dat is voor mij

een achiever.” Het stemde hem ook hoopvol. “Als ik vanuit het perspectief van de genomineerden kijk naar mijn eigen kinderen, dan voel ik me gerust dat zij rolmodellen hebben die op hen lijken.”