Afbeelding

Ni chaines ni maitres

Een blik op het Franse slavernijverleden - Ni chaînes ni maîtres

Gusto entertainment presenteert de aangrijpende Franse film Ni chaînes ni maîtres. Het historische drama neemt je mee naar Île de France (het huidige Mauritius) van 1759. De tot slaaf gemaakte Massamba en zijn dochter Mati trotseren een helse klopjacht wanneer ze ontsnappen van de plantage waar ze worden vastgehouden. Ni chaînes ni maîtres is de eerste recente grote Franse speelfilm die een blik op het Franse slavernijverleden werpt en is vanaf 21 november 2024 in de bioscoop te zien.

Bekijk hier de trailer.

Vanaf 21 november in de filmtheaters

De door critici geprezen scenarioschrijver Simon Moutaïrou (Black Box) maakt met Ni chaînes ni maîtres zijn ambitieuze regiedebuut. Moutaïrou groeide op in Benin, een voormalige Franse kolonie in West-Afrika, waardoor hij een sterke verbondenheid voelt met het onderwerp slavernij. Al op jonge leeftijd wist hij dat hij een film hierover wilde maken. Voor het scenario werkte Moutaïrou nauw samen met historici om de film zo realistisch mogelijk te maken en met de film bij te dragen aan het bewustzijn rond het Franse slavernijverleden. Moutaïrou is beschikbaar voor interviews via zoom.

Om de meeslepende film Ni chaînes ni maîtres te voorzien van het nodige realisme en autenticiteit is er gebruik gemaakt van niet-professionele acteurs die Wolof spreken, de moedertaal van een grote etnische groep in West-Afrika. Een van deze acteurs is Anna Diakhere Thiandoum die de rol van dochter Mati speelt. Andere rollen worden vertolkt door: Camille Cottin (Stillwater, House of Gucci), Benoît Magimel (Le Pianiste, Le Pot-au-Feu) en Ibrahima Mbaye, die vader Massamba speelt, een beroemde Senegalese toneelspeler die eerder te zien was in de film Atlantique, die de Grand Prix op Cannes 2019 in de wacht sleepte.

Synopsis
In Ni chaînes ni maîtres volgen we de tot slaaf gemaakte Mati, die droomt van een vrij leven, ver weg van de suikerrietplantage. Volgens de overlevering zou er ergens op Île de France (het huidige Mauritius) een plek bestaan waar voormalige slaven in vrijheid leven. Mati’s vader Massamba gelooft daar niets van, en vindt dat ze zich beter kan schikken in haar lot. Dat is immers de enige kans om te overleven. Wanneer Mati toch ontsnapt, en de plantagehouder de beruchte slavenjager Madame de la Victoire inhuurt om haar te vangen, ziet Massamba geen andere mogelijkheid dan zijn ketenen af te gooien en zijn dochter te vinden, voor het te laat is.

Details
Lengte: 97 min | Genre: Historisch drama | Land: Frankrijk | Regie en script: Simon Moutaïrou | Cast: Ibrahima Mbaye Tchie, Camille Cottin, Anna Thiandoum, Benoît Magimel

Op de hoogte blijven van alle releases van Gusto Entertainment
www.gusto-ent.com| Facebook|Instagram