Dur-Dur Band

Dur-Dur Band International laat de Somalische muziek weer bruisen met rammelende funk, soul en disco uit de jaren '80

De Dur-Dur Band was een van de voorlopers van de Somalische pop in de jaren '80. Vanaf het begin was de missie van de band om traditionele Somalische muziek te combineren met geluiden die mensen aan het dansen maakten: new wave, disco, afrobeat en funk werden gespeeld met Banaadiri-beats, spirituele Saarmuziek en Dhaanto, een Somalische muziekstijl die lijkt op reggae. Het duurde niet lang tot Dur-Dur een van de populairste bands in Somalië werd en ze hun levendige Somalische funkmuziek in het nachtleven van de hoofdstad Mogadishu lieten horen aan het kosmopolitische publiek.

Dur-Dur Band

Mogadishu, de parel van de Indische Oceaan

In de jaren ‘80  werd Mogadishu steevast ‘de parel van de Indische Oceaan’ genoemd, Het was een prachtige stad met een bruisend nachtleven waar bands tot in de vroege uurtjes speelden. Met hun vurige mix van funk, disco en reggae creëerden ze een plek die een smeltkroes van culturen herbergden. Dur-Dur Band kwam tot bloei in deze periode, waarin artistieke innovatie zegevierde, maar er in Somalië ook sprake was van een repressief en nationalistisch regime. 

Somalië verliet zijn allianties met de Sovjet-Unie en koos ervoor om zich te richten op de Verenigde Staten. De nieuwe instroom van Amerikaanse pop op de Somalische radio leidde tot opwindende fusion-geluiden: Chicago soul met Banaadiri-beats; Motown-melodieën met dhaanto-grooves. Dur-Dur Band, met hun Somalische disco-licks en feel good benadering, belichaamde deze nieuwe stroming.

De verbanning van de dictator Mohamed Siad Barre in 1991, bracht Somalië in een crisis. Tegen de tijd dat de burgeroorlog begon, waren de meeste kunstenaars al gevlucht. Sindsdien is Mogadishu een gehavende plaats onder voortdurende dreiging. De rijke culturele identiteit en muzikale erfenis van Somalië verdween vrijwel volledig, waaronder ook de Somalische pop van de Dur-Dur Band. 

Heruitgave Dur-Dur Band tapes

Toch leefde Dur Dur's muziek dankzij oude cassettebandjes voort in de collectieve herinnering. De muziek was nauwelijks bekend buiten de Somalische gemeenschap, tot in 2007 een in Milwaukee gevestigde musicoloog genaamd John Beadle een cassette uploadde die hij twintig jaar eerder van een Somalische student had gekregen. Samy Ben Redjeb, de oprichter van het label Analog Africa, wist een van deze originele mastertapes te bemachtigen, wat leidde tot een heruitgave in de vorm van het dubbelalbum 'Dur-Dur of Somalia – Volume 1, Volume 2 and Previously Unreleased Tracks’ in september 2018. Deze heruitgave van Dur-Dur's rammelende funk, soul en disco uit de jaren tachtig op Analog Africa en Awesome Tapes From Africa zorgde voor een heropleving van de populariteit van deze Somalische muziek. 

“Wat een unieke popmuziek maakte deze band. Opzwepende funk, rond elektrische bas en Afrikaanse percussie, en superstrak verpakt in schel tetterend koper. Maar met onmiskenbaar Arabische zanglijnen, zoals we die kennen uit de Ethiopische jazz; soms hikkend en stotend, dan weer lyrisch golvend. Onweerstaanbaar is Dooyo, een traditioneel danslied. Het leven was goed in Mogadishu, getuige de bij deze cd vertaalde teksten van de zangeres: 'Ik waarschuw jullie, jongens. Ik hoor de drums, ze spelen voor mij en ze genezen mij. Ik kan geen weerstand bieden." - De Volkskrant

Dur-Dur Band International geeft op donderdag 7 november een optreden tijdens festival Le Guess Who? 2019. Tijdens het optreden zal de geest en erfenis van de originele Dur-Dur Band vertegenwoordigd worden door de achtdelige Dur-Dur Band International. 

Kijk voor meer informatie op www.leguesswho.com.