Drie Caribische Nederlanders op de lijst van UCF

Ubuntu Connected Front (UCF), heeft drie op Sint Eustatius geboren kandidaten op haar lijst staan voor het kiesdistrict Caribisch Nederland. Kenneth Cuvalay is nummer drie, Charles Woodley nummer zeven en Carlos Lopes nummer 13. De Kiesraad in Nederland keurde de lijst vrijdag goed; UCF staat op nummer 29. De partij doet mee in 13 kiesdistricten, waaronder district 20, de Nederlands Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba die sinds 10 oktober 2020 "bijzonder gemeentes" van Nederland zijn.

“Afrika staat hiermee ingeschreven bij de Kiesraad en betreedt de Nederlandse politieke arena. Ter ere van onze spirituele en moedige voorouders die onderdrukking vochten voor onze vrijheid, dragen we nu de morele verantwoordelijkheid om hun strijd voort te zetten, ”zei UCF-leider Regillio Vaarnold over de inschrijving van zijn partij op de kieslijst.

UCF besteedt in haar manifest veruit de meeste aandacht aan Caribisch Nederland en onderwerpen als racisme, discriminatie, kolonialisme en de Zwarte Agenda. UCF wil met haar transformatieprogramma een einde maken aan decennia en generaties van institutioneel racisme en structurele discriminatie, waarvoor een fundamentele herziening van de Nederlandse samenleving, economie en wetgeving nodig is.


Partijvoorzitter Vaarnold:

Dit is het begin van iets nieuws, een revolutie om het systeem te herschrijven. We brengen een harde boodschap over noodzakelijke verandering, over het oplossen van neokolonialisme en raciale ongelijkheid. Nederland heeft een racistisch verleden en een racistisch heden, maar samen kunnen we ervoor zorgen dat we een gedeelde toekomst hebben. Zwarte stemmen zijn ook belangrijk ”


Kandidaat nummer drie Cuvalay woonde en werkte van 2009 tot 2018 op Sint Eustatius, de laatste vijf jaar als klinisch manager van Mental Health Caribbean, en woont momenteel in Nederland. Hij heeft het mandaat als vertegenwoordiger voor UCF in Caribisch Nederland.

Cuvalay besloot zich bij UCF aan te sluiten omdat de partij zich wil inzetten voor het Caribisch Nederland heeft en “de kwesties die echt belangrijk zijn: mensenrechten, armoede en sociale zekerheid, jeugdwerkloosheid, het onderwijssysteem en een einde aan het kolonialisme, onderdrukking en de eurocentrisch dominante benadering."

“De trans-Atlantische slavenhandel was een misdaad tegen de mensheid en dat heeft onze voorouders enorm veel leed berokkent en heeft tot op de dag van vandaag invloed op ons volk van Afrikaanse afkomst, economisch en sociaal, met de marginalisering van ons volk, gebaseerd op de erfenis van voortzetting van het kolonialisme binnen ons systeem en onze instellingen. Dit is een onderwerp dat de volledige aandacht behoeft, ”vertelde Cuvalay aan The Daily Herald op Sint Maarten.

Hij merkt op dat de veranderingen in de staatkundige verhoudingen van de Nederlands Caribische eilanden in 2010 de zaken verergeren. "Sinds die overgang zijn mensen behandeld door de dominante macht van de Nederlandse regering en zijn mensen weggezet als derde klasse burgers."

Wat betreft Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die Nederlandse openbare lichamen werden, zei Cuvalay dat mensen sociaal en economisch in een slechtere situatie terechtkwamen dan vóór 2010 vanwege de hoge prijzen die de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Hij zei dat mensen ook hun identiteit verloren vanwege de "eurocentrische instroom van methoden en wetten" die geen rekening houden met de lokale situatie, sociaal en cultureel.

“UCF wil daar verandering in brengen. UCF is een partij van transformatie op het gebied van gelijkheid voor iedereen in de samenleving en mensenrechten. We kijken ook naar de misdaden tegen de mensheid die werden gepleegd; en herstelbetalingen voor onze mensen ”, zei hij.

Volgens Cuvalay hebben de grotere politieke partijen in Nederland allemaal samengewerkt met de Nederlandse regering om het Caribisch gebied te 'onderdrukken' om 'te domineren en te regeren'. Hij verwees specifiek naar de overname van de regering Statia door Nederland begin 2018 op basis van 'verzonnen beschuldigingen'.

"De ironie is dat dezelfde Progressive Labour Party (PLP) die de Nederlanders in Statia aan de kant zetten, de verkiezingen van vorig jaar heeft gewonnen. Dat is een indicatie van hoe mensen ervoor staan en hoe ze het recht op zelfbeschikking zien, dat op veel manieren wordt onderdrukt,” zei hij.

“UCF is de enige partij met een brede agenda die naar de eilanden kijkt en oprecht werkt in het belang van de mensen. De andere partijen met gekozen vertegenwoordigers in de Tweede Kamer doen dat eenvoudigweg niet en ze weigeren de trans-Atlantische controversiële kwesties te erkennen.''