Dinkra brengt Afrikaanse symboliek naar Nederlandse mode

Meer kleur en warmte brengen in het Nederlandse modebeeld, met mooie kleurrijke producten. Dat is kort samengevat het plan van Dinkra Fashion. Ambitieus, maar partners Debora en Anita gaan er keihard voor om het te verwezenlijken.

Hun plan is subtiel, maar effectief. Een professioneel ogende , constante presence op een gratis e-book dat de lezer helpt de schoonheid van Afrika, zichzelf en tegelijkertijd Dinkra producten te ontdekken. “Dinkra is afgeleid van de die een belangrijke rol speelt in het dagelijks leven. Het Adinkra symbool Sankofa betekent “Kijk naar het verleden, dan ken je de toekomst,” legt Debora uit.

Ze vertelt dat het idee voor het bedrijf is ontstaan vanuit het levensverhaal van haar man en zijn dochter Juliët. “Mijn man is geboren in Ghana, maar als twintiger naar Europa gekomen. Hij heeft altijd met veel liefde verteld over Ghana. Hij is zelf afkomstig van de Ashanti. Nadat ik zelf een aantal keren familie heb bezocht in Ghana, wist ik dat ik iets met de kleurrijke stoffen en symboliek wilde doen.”

Ze startte in 2014 als zelfstandig ondernemer samen met haar zus Anita. “Toen ik Anita over mijn plannen vertelde, was zij meteen enthousiast. Ze zag Dinkra als een nieuwe uitdaging. Met haar naaiervaring en creatieve ideeën weet zij de Afrikaanse stoffen op een Europese manier te verwerken. Wij willen mensen een stukje Afrika meegeven door middel van de symboliek. De symbolen die aan onze tassen hangen, worden handgemaakt in Accra door onze vaste houtsnijder Kofi. En Juliët’s belevingswereld speelt een belangrijke rol bij het verhaal van onze tassen. Zij is de inspiratiebron voor Dinkra.”

De brand omvat tassen en accessoires met een “echte Afrikaanse touch. Wij hebben onder andere hobobags, schoudertassen, clutches, portemonnees, beugeltasjes, laptoptassen en sporttassen in onze webshop. Ook hebben wij een handige luiertas en draagdoek gemaakt van bijzondere stoffen. Wij hebben tassen voor vrouwen, mannen en kinderen. Stuk voor stuk unieke ontwerpen met een eigen verhaal,” vertelt Debora. Elke Dinkra tas heeft een eigen verhaal met het Adinkra symbool wat aan de tas hangt. Elk met zijn eigen spreekwoordelijke betekenis.

“Ben je een echte doorzetter dan kies je het symbool Aya of geef je een tas cadeau aan een vriend of vriendin dan ga je voor het symbool Ese ne Tekrema. Met twaalf symbolen is er altijd wel een passende tas.”

Team Dinkra staat in oktober met een pop-up store op het internationale dat van 7 tot 17 oktober plaatsvindt in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Ze promoot: “Ben je op zoek naar een bijzondere tas met een verhaal voor jezelf of als cadeau voor iemand anders? Kom ons zien om te kiezen uit onze collectie kleurrijke tassen.”