Afbeelding

De wasvrouw

'De wasvrouw van de Dambrandersgracht' van Roline Redmond verschijnt op 17 september bij De Arbeiderspers

Op 17 september verschijnt het nieuwe boek van Roline Redmond, De wasvrouw van de Dambrandersgracht. Dit boek vormt een tweeluik met De Doorsons. Waar Redmond in De Doorsons de geschiedenis van de slavernij uitdiept, gaat Redmond met De wasvrouw van de Dambrandersgracht in op het leven van een Surinaamse familie na de afschaffing van de slavernij. Redmond heeft zo getracht van binnenuit te laten zien hoe de slavernijperiode nog decennia doorleefde en nog steeds doorleeft in het leven van de Surinamer.

Hoe een Surinaamse familie na afschaffing van de slavernij door solidariteit en onderlinge samenwerking langzaam steeg op de maatschappelijke ladder.

De wasvrouw

Wat Roline Redmond als vorm van journalistiek-historisch onderzoek heeft verricht in De Doorsons, herneemt ze in deze bundel vol autobiografische verhalen over een Surinaamse familie die zich vastberaden van de nasleep der slavernij wil ontdoen. Redmond laat ze in een elftal verhalen de revue passeren: de voorloper, de trooster, de verbinder, de bouwer, de wasvrouw – naamloze steunpilaren (stonfoetoe of krakatiki) die allemaal een gezicht krijgen. Zonder verwijten, maar grootmoedig en vergevingsgezind koesteren ze niettemin hun eigen trots, vervat in een credo: 'Wij zijn niemand iets verschuldigd!'

Roline Redmond (1949) publiceerde bij De Arbeiderspers in 2021 De Doorsons, dat bekroond werd met de Brusseprijs 2022 voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek en op de shortlist van de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar stond.

Afbeelding

Roline Redmond
Roline Redmond
foto: Chris van Houts