Afbeelding

dank

Dankbaarheid

Elke dag hetzelfde, werk/school en dan naar bed. Vermoeid zijn, geen zin hebben in je alledaagse activiteiten, we kennen het allemaal.

Soms kan je het gevoel hebben dat je meer energie geeft dan ontvangt. En dat is normaal als je elke dag hard werkt en niets doet waar je energie van krijgt. Het is normaal om uitgeput te zijn als je geen tijd besteed aan je mentale/fysieke gezondheid. Of aan de kleine dingen in het leven die een geluksgevoel kunnen opbrengen.

In aflevering 9 ‘’Dankbaarheid’’ van The Melanin podcast hebben mijn vader en ik het gehad over dankbaarheid. We stonden stil bij het feit dat we soms te veel klagen over kleine dingen en niet genoeg aandacht geven aan de dingen die heel waardevol zijn. Zoals onze gezondheid, onze dierbaren en het feit dat we niks tekortkomen. Naar mijn idee is het ook heel belangrijk om stil te staan bij deze waardevolle dingen.

Ik kan me alleen heel goed voorstellen dat het soms makkelijker is om te klagen over de dingen die minder gaan in plaats van het benoemen wat goed gaat. Ik heb dit namelijk een lange tijd ook gedaan. Ik heb sinds kort geleerd om niet alleen meer aandacht te besteden aan dingen die ik leuk vind en energie van krijg zoals het maken van een podcast of het schrijven van artikelen. Maar ook door elke dag te benoemen waar ik dankbaar voor ben of wat ik die dag goed vond gaan.

Het is niet erg om af en toe te klagen of kritisch te zijn op dingen die minder gaan. Het is alleen van belang dat de positieve gedachtes krachtiger zijn dan de negatieve.

De reden waarom ik dit schrijf is omdat ik zie dat het steeds meer genormaliseerd wordt in de media om je emoties te tonen en uit te spreken over negatieve gedachten en gevoelens. Zo zie ik bijvoorbeeld video’s van huilende influencers voorbijkomen waarin ze uiten hoe verdrietig ze zijn en niet meer weten wat ze met het leven aan moeten. Ze wijzen dan op het feit dat het leven niet alleen bestaat uit de mooiste make-up lookjes of het kopen van een nieuwe auto. Maar dat ze soms ook last hebben van depressieve gevoelens.

Het is inderdaad oké om je soms niet helemaal oké te voelen, dat is menselijk. Het is alleen niet oké als je geen aandacht besteed aan hoe het beter kan worden. Het uiten van dankbaarheid kan hierbij helpen. Tel je zegeningen en spreek uit wat voor positiviteit je ervaart. Ze noemen het ook wel ‘’the law of attracction’’. De Wet van de Aantrekkingskracht vertelt dat alles wat jij denkt en voelt zich uiteindelijk manifesteert. Met andere woorden: jouw gedachten en woorden creëren jouw werkelijkheid. Focus jij je bewust of onbewust op de negatieve aspecten van iets, dan zul jij daar meer van 'aantrekken'.

En ik weet dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar door het alleen al te proberen kunnen er mooie veranderingen ontstaan.

Wil je weten hoe mijn vader en ik dankbaarheid uiten? Luister dan naar aflevering 9 ‘’Dankbaarheid’’ van The Melanin podcast op spotify en podimo.