ik neem vrij

Campagne om van 1 juli een nationale vrije dag te maken: "Ik neem vrij, totdat we allemaal vrij zijn."

Een landelijke oproep om zelf op 1 juli, ook bekend als Keti Koti of Dia di Abolishon, vrij te nemen, totdat de afschaffing van de slavernij een officiële nationale herdenking en feestdag is.

Dat is het doel van de nieuwe campagne van Nederland Wordt Beter, FunX, The Black Archives, DeGoedeZaak, Tony’s Chocolonely en LUSH. De betrokken organisaties bundelen hun krachten om een signaal af te geven aan de overheid en werkgevers: de dag waarop we de afschaffing van de slavernij én het vieren van vrijheid worden gememoreerd, verdient een officiële erkenning. De gevolgen van het koloniale verleden werken namelijk nog altijd door in de huidige samenleving, denk aan institutioneel racisme. De organisaties maken daarnaast zichtbaar wat je op deze dag kunt doen: heri heri eten, je inlezen en herdenkingen bijwonen.

Groeiende steun voor 1 juli als nationale vrije dag

De roep om 1 juli als vrije dag klinkt elk jaar luider. In 2021 werd door Nederland Wordt Beter, The Black Archives en FunX een petitie overhandigd aan de Tweede Kamer waarin werd gevraagd om van 1 juli een nationale vrije dag te maken. De petitie is meer dan 62.000 keer ondertekend. De vier grote steden ondersteunden dit initiatief, net als regeringspartij D66. In de tussentijd besloot de gemeente Amsterdam excuses te maken voor het slavernijverleden.

Jerry Afriyie, (Stichting Nederland Wordt Beter):

Nederland is een land van tradities. Tegelijkertijd verandert de wereld waarin we leven continu. En nu steeds meer mensen zich bewust worden van de manieren waarop het koloniale verleden doorwerkt in het heden en de impact die dat voor veel mensen nog altijd heeft, vinden wij het niet meer dan logisch dat 1 juli een nationale vrije dag wordt.”

Afbeelding

ik neem vrij

Zo doe je mee!

Wij nodigen jou graag uit om deel te nemen aan onze campagne voor een nationale vrije dag op 1 juli (ikneemvrijop1juli.nl)! Je kunt op de volgende manieren een bijdrage leveren:

1.            Neem vrij op 1 juli & stuur een brief naar je werkgever: Via deze link kun je een conceptbrief downloaden gericht aan je werkgever. Deze conceptbrief legt uit waarom jij op 1 juli vrijneemt en vraagt je werkgever dit ook te doen. 

2.            Geef je werknemers vrij op 1 juli & onderteken het statement (als bedrijf/organisatie): Via deze link kun je als bedrijf/organisatie het statement ondertekenen ‘Waarom wij onze werkgevers vrij geven op 1 juli’.

3.            Neem deel aan het evenement: 'Erken 1 juli als Nationale Dag' op 23 juni om 20:00 uur bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Hoe krijgen we meer bedrijven en organisaties mee in deze beweging en wat kan jij doen? We bespreken met onze gasten wat de stand van zaken is met betrekking tot de 1 juli petitie en hoe we de politiek in beweging kunnen krijgen. Hierbij zullen we stilstaan bij de uitdagingen van het behalen van een politieke meerderheid.

4.            Deel jouw foto op social media voor onze fotocampagne: De fotocampagne doet een beroep op werkend Nederland om vrij te nemen op 1 juli, zolang de politiek en het bedrijfsleven deze stap nog niet hebben gezet. We hopen hiermee te bereiken dat bedrijven hun werknemers op 1 juli vrij geven of zorgen voor een compensatiedag.

Volg de volgende stappen voor de fotocampagne:

1.            Upload jouw portretfoto op: https://mememaker.nl/ik-neem-vrij-op-1-juli/ Er wordt dan een filter aan je profielfoto toegevoegd met de tekst: ‘ik neem 1 juli vrij totdat we allemaal vrij zijn.’

2.            Download en deel jouw foto op het gewenste social media-kanaal. Klik op de downloadbutton en deel op het gewenste social media-kanaal jouw foto + tekst/caption (zie hieronder). Mocht het downloaden niet lukken, probeer dan een andere browser of via ikneemvrijop1juli.nl.

Bijtekst/Caption

Instagram/Facebook

Ik neem vrij op 1 juli, omdat 1 juli (of wel Keti Koti of Dia di Abolishon) een nationale herdenkings- en feestdag moet worden, waarop we vrij zijn. Om de afschaffing van de slavernij te herdenken en de vrijheid te vieren. De gevolgen van het koloniale verleden werken nog altijd door in het heden. Maar na bijna 150 jaar is 1 juli nog steeds niet officieel erkend. Samen kunnen we dit veranderen. Doe mee, neem ook vrij, totdat we allemaal vrij zijn. En deel een foto van jezelf met #1julivrij. Check www.ikneemvrijop1juli.nl voor meer info.

Twitter

Ik neem vrij op 1 juli, omdat 1 juli (of wel Keti Koti of Dia di Abolishon) een nationale herdenkings- en feestdag moet worden, waarop we vrij zijn. Doe mee, neem ook vrij, totdat we allemaal vrij zijn. En deel een foto van jezelf met #1julivrij. Check: www.ikneemvrijop1juli.nl.

Beweging groeit: bedrijven geven vaker vrij op 1 juli

Tony’s Chocolonely was in 2020 het eerste bedrijf dat zijn werknemers vrij gaf op 1 juli, zodat ze die dag konden besteden om de afschaffing van de slavernij te herdenken en de vrijheid te vieren. En deze beweging groeit; steeds meer bedrijven volgen dit voorbeeld, zoals FunX en LUSH. Net als Tony’s geven ze hun werknemers tips en de mogelijkheid om mee te doen met 1 juli-activiteiten die worden georganiseerd.

Tim de Broekert, communicatiespecialist bij Tony’s Chocolonely: “We hebben 1 juli uitgeroepen tot vrije dag voor alle Tony’s-medewerkers om het belang van deze dag te onderstrepen. We zijn blij dat steeds meer bedrijven dit ook doen en hopen dat nog meer zullen volgen. Als duidelijk signaal dat 1 juli moet een nationale vrije dag worden.”

Hoe vier je 1 juli?

Allereerst door vrij te nemen en de campagneboodschap aan je werkgever te laten zien. En dit te delen op social media met #1juli, zodat we samen de aandacht voor deze belangrijke dag vergroten. Nederlanders die vrij zijn, kunnen overal in het land terecht voor events, ook wordt de traditionele maaltijd heri heri uitgedeeld (een symbolisch gerecht dat tot slaaf gemaakten vroeger aten). Op www.ikneemvrijop1juli.nl zijn tips verzameld met boeken en podcasts om meer te leren over het slavernijverleden.