BOB PROFIEL: Jennifer Helberg van Vitae Consulting

Jennifer Helberg is een duizendpoot. En ze weet ’t ook; het is eigenlijk wat voor haar het best werkt. “Ik ben bezig met werk wat ik geweldig vind om te doen én wat mij energie geeft. En dat zijn een heleboel dingen. Het lijkt op het eerste gezicht dat ik allemaal verschillende dingen doe, maar de rode draad is dat ik mensen wil helpen in hun persoonlijke groei en ontwikkeling en dan met name vrouwen met een multiculturele achtergrond. Dit doe ik als loopbaancoach, jurist en als afstudeerbegeleider en gastdocent,” vertelt de eigenaresse van Vitae Consulting, de BOB in de Spotlight deze week.


verzorgt hoofdzakelijk loopbaancoaching, LinkedIn trainingen en enkele andere diensten die vrouwen met een multiculturele achtergrond helpen de volgende stap te zetten naar loopbaansucces.

“Toen ik lang geleden met vluchtelingen werkte, werd ik altijd heel erg geraakt door de verhalen van de vrouwen. Ik heb toen vrouwen gezien die het op eigen houtje lukte, maar ook vrouwen die het moeilijk hadden. Maar wat ik altijd merkte was dat die vrouwen na een gesprek met iemand die hun verhalen herkende, meteen opbeurden. Een dat deed me goed, want ik ben zelf ook een vrouw met een multiculturele achtergrond. Zelf ook bepaalde dingen meegemaakt in mijn loopbaan, zoals discriminatie.

Ze startte in 2018 met Vitae Consulting. De naam refereert naar haar levensdoel om mensen te helpen goede en weloverwogen keuzes te maken. Met de tekst “Overweeg je een carrièreswitch omdat je het gevoel hebt dat je meer kan of dat je iets anders wil? Heb je momenteel geen werk en zoek je werk dat echt bij je past? Ben je op zoek naar manieren om jouw huidige functioneren een boost te geven? Neem dan contact met me op,” adverteert ze op de van AFRO Magazine.

“Heel veel vrouwen met een multiculturele achtergrond zitten vast, weten niet hoe de volgende stap te nemen en/of hebben te weinig zelfvertrouwen dat ze een stap verder of hoger kunnen komen.  Ik wil hen laten zien dat het ook anders kan,” vertelt ze.

Ze voegt eraan toe: “Er zijn mensen die vinden dat ik klandizie misloop door mij alleen op deze doelgroep te richten. Zo zie ik dat totaal niet; als een witte vrouw een loopbaantraject met mij zou willen doorlopen zeg ik niet per definitie nee, maar dat is niet de doelgroep waar ik mij op richt. Ik wil zichtbaarder zijn voor mijn specifieke doelgroep en ik ben daar waar zij ook zijn;, op evenementen welke gericht zijn op multiculturele vrouwen en op social media. Vanuit mijn doelgroep krijg ik lovende reacties zoals: “wat goed loopbaancoach speciaal voor ons. Eén dame zei me eens dat het goed voelde dat ze mij bepaalde dingen niet hoefde uit te leggen. Bij dat soort reacties vind ik mezelf al succesvol. Als ik zie dat vrouwen zelfverzekerder worden …  Ik heb dat gevoel al meerdere keren gehad.”

Haar begeleiding is maatwerk en kan individueel of in groepsverband. “Ik werk landelijk, op flexplekken en afhankelijk van de behoefte van de klant.”Jennifer heeft het druk zat met Vitae Consulting, maar ze werkt ondertussen ook nog voltijds bij UWV, als trainer voor werkzoekenden. Ik ontwikkel trainingen en workshops en geef deze ook. Dit zijn trainingen over (onder andere); hoe pitch je jezelf? Hoe kan je netwerken voor je laten werken? Hoe zet je LinkedIn het beste in?

Daarnaast doceert ze ook nog recht bij Hogeschool InHolland en NTI als gastdocent én beoordeelt scripties van studenten van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening en Hbo Rechten.

Op Hogeschool InHolland wordt zij ook gevraagd voor open dagen. “IK heb mijn rechtenstudie in deeltijd gevolgd naast mijn fulltimebaan én als alleenstaande moeder.  Daarom ga ik graag in gesprek met vrouwen die op zoek zijn naar informatie over het eventueel volgen van een studie terwijl ze werken en vaak ook alleenstaande moeders zijn. Ze willen graag vooruitkomen maar dan weten ze nog niet hoe ze dat het beste kunnen doen én of ze dat wel kunnen. Dan vertel ik ze hoe ik destijds heb aangepakt. Als ik ze dan twee of drie jaar later weer zie  en ze vertellen me dat ze het hebben opgepakt omdat ze uit mijn verhaal inspiratie haalden … dan geeft mij dat een geweldig gevoel´!  

Haar intentie is om vanaf nu de rode draad alleen maar verder uit te breiden en meer vanuit haar eigen business te doen en steeds minder voor UWV. “Ik ben nu nog met mijn naamsbekendheid bezig en doe regelmatig nog dingen vrijwillig, maar de hoofdmoot zijn de loopbaantrajecten. En dat hoeft de klant niet altijd wat te kosten. De overheid heeft daar momenteel een subsidieregeling voor, speciaal voor 45-plussers die antwoord willen op de vragen; Wie ben ik, wat kan ik en wil ik (nog)? Voor meer informatie hierover kan je altijd contact met mij opnemen.

Dus, mocht je het gemist hebben: “Overweeg je een carrièreswitch omdat je het gevoel hebt dat je meer kan of dat je iets anders wil? Heb je momenteel geen werk en zoek je werk dat echt bij je past? Ben je op zoek naar manieren om jouw huidige functioneren een boost te geven? Neem dan contact met op met Jennifer van Vitae Consulting.” 


Jennifer kan je emailen op jennifer@vitaeconsulting.nl