Afbeelding

Sodabi

Bijzondere AfroNederlandse samenwerking lanceert traditionele drank Ahobli Spiritual Sodabi

De zaal op de bovenste etage van TivoliVredenburg, Utrecht barste zowat van trotse mensen van Afrikaanse afkomst afgelopen zondag 26 november, toen de inzegening plaats vond van Ahobli Spiritual Sodabi. De traditionele West Afrikaanse drank die tot stand kwam door een indrukwekkende samenwerking tussen Surinaamse Marrons en West Afrikanen is vanaf dat moment te koop en moet zijn plek terug gaan veroveren, “van voordat het gebruikt werd om mensen mee te kopen.”

Prins Leopold Messan Ativodou van de Guin people in Togo
Prins Leopold Messan Ativodou van de Guin people in Togo

Sodabi is een drank met een spirituele betekenis, diepgeworteld in de historische cultuur van de West-Afrikaanse landen Togo, Ghana en Benin. “Sodabi wordt daar al eeuwenlang traditioneel gedistilleerd uit palmwijn, die gewonnen wordt door palmbomen af te tappen. Hoe dat in zijn werk gaat kun je terugvinden in filmpjes vinden op het internet.  Oorspronkelijk werd Sodabi gebruikt om plengoffers te brengen bij belangrijke rituele gelegenheden. Sinds de komst van de Europeanen in deze landen, heeft de Sodabi langzaam maar zeker plaatsgemaakt voor jenever.

Prins Leopold Messan Ativodou van de Guin people in Togo, (één van de initiatiefnemers) vertelt dat de bal om de drank in Nederland te produceren, aan het rollen kwam toen in 2016 een groep Marronleiders Benin bezocht.

Er waren natuurlijk zoveel overeenkomsten in cultuur. En de delegatie maakte kennis met de drank en de betekenis ervan. Zo kwamen we tot deze samenwerking tussen de Marrongemeenschap en de gemeenschap uit West Afrika.”

Woordvoerder Bryan Oudhoff vertelt dat verschillende toppers uit Afro-Nederlandse gemeenschap bijdroegen aan de ceremonie afgelopen zondag. “De middag werd ingeluid met de Apinti waarna Babah Tarawally inspirerende inleidende woorden sprak o.a. over de dekolonisatie van de geest. Daarna vertelde ik de aanwezigen over het begin van deze reis, hoe ik deze drank van verbinding ontdekte en hoe die ons naar dit moment met alle aanwezigen had geleid. Daarna mochten we getuige zijn van de beëdiging van 2 Basiya.s. Hierna sprak Mevrouw Marian Markelo over de betekenis van de Soko Psalms waarna we een optreden kregen van Black Harmony met enkele Soko psalms waarbij niet iedereen het droog kon houden.

Na de pauze was de onthulling van de fles, logo en etiket van "Ahobli Spiritual Sodabi". Deze werd met luid applaus ontvangen. Prince Leopold Messan nam ons mee in de geschiedenis het FA orakel systeem en gaf aan hoe de elementen op ons etiket hiermee verband houden. Bij de fles zullen we een boekje voegen met dit hele verhaal.

Sodabi
oudhoff
Bryan Oudhoff
sodabi

Daarna nam Alwine van Winsen van Serious Bee uit Schiedam de aanwezigen mee in het proces en de geschiedenis van het distilleren. Ze gaf hierbij aan hoe men in de tijd van de alchemisten dacht dat men door het distilleren een levenselixer verkreeg waar je de geest van kreeg door dit te drinken.

Daarna volgde weer een zeer bijzonder en emotioneel moment namelijk de Inzegening van onze Sodabi door Kapitein Muttu, John Jackson, Kensly Vrede en Basiya Cecilia Eeswijk. We vonden het belangrijk dat deze drank die door onze voorouders in Afrika voor al hun ceremonies werd gebruikt deze spirituele erkenning zou krijgen. Deze vertegenwoordigers van het traditionele binnenlandse bestuur van Suriname in Europa gaven deze zegen graag.”

Links naar rechts. Basiya Cecilia Eeswijk, Ede Kabiten Antonius  Poeketie, Kabiten Kensley Vrede, Bryan Oudhoff, Prince Leopold Messan, Kabiten John Jackson
Links naar rechts. Basiya Cecilia Eeswijk, Ede Kabiten Antonius  Poeketie, Kabiten Kensley Vrede, Bryan Oudhoff, Prince Leopold Messan, Kabiten John Jackson

Oudhoff benadrukte dat de onthulling van het etiket, het logo en de fles, alleen nog maar het begin van Ahobli Spiritual Sodabi betekenen. Het is een mijlpaal op deze bijzondere reis die in 2016 is begonnen, maar dit is maar het begin. De testfase is nu positief afgesloten en nu hebben we de hulp nodig voor de start van de grootschalige productie van "Ahobli Spiritual Sodabi". Hiervoor hebben we 33.000 nodig.”

Om het bedrag bij elkaar te brengen, is tijdens de ceremonie een crowdfunding-actie gestart. Ook wordt binnenkort de website van Ahobli Spiritual Sodabi gelanceerd.