Benji Dankerlui | Hoe meer we zelf vastleggen, hoe beter

Benji Dankerlui is geen onbekende in de Black community. Samen met oprichtster Eye Dontha van House of Khepera  organiseert Benji tours in de Amsterdamse binnenstad.

“Ik kende Eye al een tijd toen ik al tours deed in Amsterdam. Ik heb toen een aantal keer met mensen uit het buitenland een tour gedaan en zo besloten Eye en ik meer te gaan uitbreiden.”

Benji geeft verschillende soorten tours in de hoofdstad. Zo wandelt ze met je op het Beursplein, ga je met haar de Gouden Bocht op en wil ze het liefst nog een tour doen rondom het Scheepvaartsmuseum. “Er zijn veel plekken in Amsterdam waar je de connectie met het koloniale verleden nog goed kan zien. Waaronder ook de kunstmatige eilanden in Amsterdam-Oost.”

Het is onze plicht als nakomelingen om te zorgen dat die informatie naar buiten komt. 

De kennis die Benji nodig heeft voor deze tours is niet aan komen waaien. Benji is geschiedenisdocente, maar heeft zich flink verdiept in de panden en in de geschiedenis van Amsterdam. En ze blijft maar doorgraven om nog meer kennis op te doen van deze bladzijde in de geschiedenis.

“Hoe kan het dat iemand zoveel rijkdom heeft opgebouwd en hier een geweldig huis heeft? Het huis waar de burgemeester in woont, is gebouwd door de directeur van het WIC. Als belangrijke personen naar Amsterdam komen, gaan ze allemaal naar dat huis. Door wat onze voorouders gedaan hebben, heeft Amsterdam een belangrijke positie weten te bemachtigen.”

Toch is Benji nog niet tevreden over de informatievoorzieningen in Nederland. “Dingen komen nu wel out in the open, maar dat gaat nog veel te langzaam. Het is onze plicht als nakomelingen om te zorgen dat die informatie naar buiten komt. Praat met oude mensen over wat ze nog weten over hun jeugd, hun grootouders; was er
slavernij in hun familie? En leg dit vast. Anders zijn we op een gegeven moment afhankelijk van de informatie die witte mensen ons vertellen. Hoe meer we zelf vastleggen, hoe beter het is.”