https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/2021/about

Armand Lont produceert filmpje voor Internationale Dag van Geestelijke Gezondheid

Vandaag, zondag 10 oktober, is de Internationale Dag voor de Geestelijke Gezondheid. Filmmaker Armand Lont produceerde speciaal voor deze dag een korte film waarmee hij aandacht vraagt voor en bewustwording creëert over mentale gezondheidsproblemen. “Ik hoop dat deze video kan helpen om gesprekken op gang te brengen,"

De korte spot van nog geen minuut lang, heeft voice-overs in het Nederlands, Engels en Duits. Lont, Producer en regisseur, vanuit zijn eigen persoonlijke overpeinzing dat “we zeker in deze periode van crisis, niet genoeg stilstaan bij het leed dat plaatsvindt achter de gordijnen.”

De spot roept mensen op om naar elkaar om te kijken.

We hebben de wereld zien veranderen in de afgelopen twee jaren. Sommigen van ons kwamen dichter bij elkaar; anderen verder uit elkaar. Wie is je naaste? Kan jij die vraag beantwoorden? Zorg voor elkaar, nu meer dan ooit!”

Armand Lont

Lont zegt dat de Internationale Dag voor de Geestelijke Gezondheid een goed moment is om dit aan te kaarten. “Maar met dit filmpje hoop ik aan te zwengelen dat we voor elkaar blijven zorgen. Dit is een onderwerp dat niet altijd gemakkelijk is om over te praten, maar waarvan steeds meer duidelijk wordt hoe groot het belang ervan is om er wel over te praten.”

De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO beoogt om met de Internationale Dag voor Geestelijke Gezondheid, het bewustzijn van geestelijke gezondheidsproblemen over de hele wereld te vergroten en inspanningen te mobiliseren ter ondersteuning van de geestelijke gezondheid. De dag wordt sinds 1992 herdacht, inmiddels in meer dan 150 landen.

De Internationale Dag voor Geestelijke Gezondheid biedt alle belanghebbenden die zich bezighouden met geestelijke gezondheidskwesties de gelegenheid om te praten over hun werk en over wat er nog meer moet worden gedaan om geestelijke gezondheidszorg een realiteit te maken voor mensen over de hele wereld. Dit jaar is de focus op mentale gezondheid op het werk.

Lont is van plan om meer van soortgelijke spots te produceren de komende tijd, waarin hij aandacht vraagt voor sociaal maatschappelijke kwesties.

“We hebben allemaal de taak om ons in te zetten voor een betere wereld. Dit is wat ik kan.”