Afbeelding

AMAZING GRACE

A tribute to / inspired by Grace Jones

Grace Jones is vandaag 69 jaar oud. De Amsterdamse visual artist AiRich en stylist Stefhanie Blokland sloegen de handen ineen voor een fotoproject volledig geïnspireerd door de diva die in de tachtiger jaren van de vorige eeuw furore maakte met haar excentrieke verschijning. De shoot is meteen gelijk een ode aan haar, vertellen ze.

Het duo besloot tot het fotoproject, omdat Jones met haar veel beschreven verschijning, persoonlijkheid, stijl en performance een blijvende indruk op hun heeft gemaakt.

Het moest een foto serie worden geïnspireerd door Grace haar persona, haar looks en haar abstractie. Beiden waren overtuigd; zoals Grace is er maar één! Deze bevinding was tevens de uitdaging. De kunst in deze was: “Hoe leggen we de kracht van dit personage vast ondanks we nooit een tweede Grace Jones gaan vinden?"

Met JNM The Naked MC als model, gingen zij de uitdaging aan. “Zij begreep de rol haar en kroop in het personage alsof de rol haar op het lijf geschreven stond.”

Deze ode is een verjaardagspresent aan een veelzijdige zwarte vrouw die vandaag 69 jaar is geworden en zich mag beroepen op een carrière die al bijna 50 jaar voortschrijdt. Jones is tot de dag van vandaag nog steeds bekend als één van de grootste stijliconen van de jaren '80.

Geboren in Jamaica is deze Amerikaanse zangeres met haar gracieuze lengte ook bekend als fashion goddess en actrice, herkenbaar aan haar blockhead, haar flamboyante androgynous uiterlijk en pittig karakter.

Zo schroomde ze niet om topless of naakt de dansclubs te betreden; of om een vriendje als vermist op te geven omdat hij de boodschap niet begreep toen ze de relatie hem verbrak. Waarschijnlijk hoopte ze dat hij hierdoor vanzelf zou verdwijnen. 'Een artistieke diva met attitude'.

Grace wees zelfs eens Lady Gaga af voor een samenwerking, omdat ze het geen toegevoegde waarde vond. Wie is Gaga? vroeg ze. Terecht? De eigenzinnige Grace heeft 12 albums en 11 singles op haar naam staan waarvan "Pull up to my bumper" en "Slave to The Rhythm" de Top 40 bereikten.

En haar optredens zijn spraakmakend; ze verzorgde ooit op persoonlijk verzoek van Koningin Elizabeth voor haar 60ste jubileumjaar op de troon van Engeland.

Grace heeft vanaf haar 20ste als model gewerkt voor grote modehuizen zoals Yves St.Laurent en Kenzo; ze sierde ook de covers van Vogue en Elle. Daarnaast heeft ze in 22 films gespeeld zoals 'Vamp Girl', 'Boomerang' en de James Bond film 'A view To Kill'.

Het feit dat deze diva nog steeds als singer/performer in al haar glorie op het podium te bewonderen is, geeft aan dat "she is still going strong".

“Dat maakt onze aandacht en verdieping in haar verhaal middels dit project de moeite waard."

Thank You, Grace. You're truly amazing!”

Credits:

Model: JNM The Naked MC (@itsjnm)

Make-up: Gwendale Burleson (@Gwendale_burleson)

Hair: The Natural Nation (@anoeskaschmidt)

Styling: Stefhanie Blokland (@styledbystefhanieblokland)

Photography/Visual Art: AiRich (@airich_)