African Diaspora Performing Arts Festival op 8, 9, 10 november

Untold organiseert op 8, 9 en 10 november 2019 voor de tweede keer het African Diaspora Performing Arts festival in het Bijlmer Parktheater. Hét interdisciplinaire festival waar bezoekers deel kunnen nemen aan en kennis kunnen maken met Afrikaanse kunstvormen. Het thema van deze editie is: Connecting with authentic Africa.

Op het festival zijn internationale uitwisselingsprogramma’s een belangrijk en vast onderdeel. Zo zijn de groepen Mystikalz en Be Your Own Hero uit Suriname aanwezig met optredens. Het opzetten en uitvoeren van het African Diaspora Performance Arts Festival is uniek in Amsterdam.

Het festival kenmerkt zich door de verbinding die wordt gelegd tussen verschillende West-Afrikaanse en Afro-Caribische kunstvormen. Daarbij worden nieuwe stijlen zoals Afrodans naar voren gebracht. Naast dat traditionele kunstvormen van het continent een podium krijgen, wordt ook aandacht geschonken aan de verbinding met hedendaagse kunstvormen. Dit maakt het festival vernieuwend, vooruitstrevend en uniek. Untold realiseert hiermee een interdisciplinair festival waarbij Afrikaanse kunstvormen centraal staan.
 

Untold

Stichting Untold is een culturele organisatie gericht op tieners, jongeren en jongvolwassenen die bezig willen zijn met kunst en cultuur, waarbij vooral West-Afrikaanse en Afro-Caribische dans- en muziekstijlen centraal staan. Untold staat bekend om haar multidisciplinaire theater- en dansproducties en de wijze waarop de doelgroep wordt begeleid en gecoacht in hun artistieke ontwikkeling. Het empoweren van jongeren door middel van verschillende activiteiten op het gebied van identiteit en cultuur is ook een belangrijke doelstelling van Untold.
 

Programma
Tijdens het African Diaspora Performing Arts Festival staan er diverse interessante workshops en voorstellingen op het programma, verdeeld over 3 dagen. 
Op vrijdag 8 november vindt in de middag het Symposium Eduntold plaats over African Performing Arts in de cultuureducatie. Professor Aminata Cairo, lector Inclusive Education op de Haagse Hogeschool, verzorgt speciaal hiervoor een key-note speech. De openingsavond start met de voorstelling King’s Art o.l.v. choreograaf Serge Dodo uit Ivoorkunst, Mystikalz uit Suriname, Fievre de Africa o.l.v. Kleber Pique en we sluiten af met de theatervoorstelling Sreka van Untold. 

Op zaterdagmiddag 9 november vinden er van 15-18u verschillende dansworkshops plaats zoals Sabbar van Moussa Danseur Ndiaye & Afrodance van Reis Fernando. Het avondprogramma staat in het teken van choreografen en hun artistieke werk zoals Perry Gits en Be Your Own Hero o.l.v. Rivelino Ligeon en Winston Adaba. We sluiten de avond af met de voorstelling Kra van de zang- en muziekformatie Black Harmony.

Zondag 10 november staat in het teken van muziek en muziekeducatie. Er zijn in de middag van 12-15 uur verschillende muziekworkshops van Wulabakan, Eternity Percussion en Bijlmer Steelband. De showcase vindt plaats van 16-18uur met optredens van o.a. brassband The Originals en de premiere Umuntu van Eternity Percussion. Op alle dagen is de expositie ‘Mini Queens’ van Stacey Esajas te bezichtigen.

Voor het volledige programma en meer informatie over het African Diaspora Performing Arts Festival, ga naar https://untold.nl/project/african-diaspora-performingarts-festival-2019/

Het African Diaspora Performing Arts festival komt mede tot stand door financiële bijdrages van Provincie Noord-Holland, Prins Bernard Cultuurfonds, Gemeente Amsterdam (Stadsdeel Zuidoost), Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Fonds voor Cultuurparticipatie en het AMVJ Fonds.

Samenwerkingspartners: Eternity Percussion, Black Harmony en Be Your Own Hero Projectteam: Otmar Watson (artistiek leider en programmeur), Taneesha Sijmons (PR + marketing), Reanchello Anastacia (productieleider), Aisha Martina (productieleider), Nyanga Weder (programmeur symposium) en Jo-Ann Caupain (coordinator artiesten)