Aangepast Keti Koti programma | NiNsee: deze periode kenmerkt zich ook door saamhorigheid

De Keti Koti maand, de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden en de Nationale Viering afschaffing trans-Atlantische slavernij, zullen dit jaar vanwege de COVID-19 pandemie, volgens een aangepast programma plaatsvinden. En het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) hoort graag van de gemeenschap hoe dat aangepaste programma eruit moet zien. “Deze periode kenmerkt zich ook door een gevoel van saamhorigheid. We zijn meer met elkaar verbonden dan we bevroeden,” zegt het instituut. 


De Keti Koti maand, Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden, Nationale Viering afschaffing trans-Atlantische slavernij vinden ieder jaar in juli plaats. Op 1 juli wordt vrijheid gevierd tijdens de Nationale Viering (Keti Koti) in het Oosterpark in Amsterdam met een bezinning bij het Nationaal Monument Slavernijverleden. Het NiNsee, het kennis- en expertisecentrum op het gebied van het trans-Atlantische slavernijverleden van Nederland en de hedendaagse effecten en gevolgen van dit verleden voor de nazaten van tot slaaf gemaakte, heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor een prominenter plek voor de Nationale Herdenking van het Nederlandse Slavernijverleden.


Het NiNsee zegt in een persbericht dat zij het aangepaste programma aan het ontwikkelen is, op basis van de richtlijnen van de overheid en RIVM en in overleg met lokale en regionale organisatoren, overheden en media.

De afgelopen weken hebben een zware wissel getrokken op de Nederlandse samenleving. De berichten van landgenoten die direct of indirect geraakt zijn door het coronavirus bereiken ons steeds meer. Onze gedachten gaan uit naar hen en hun naasten.

“Deze periode wordt – naast de zorg en het verdriet- ook gekenmerkt door een gevoel van saamhorigheid. Het besef dat we in de eerste plaats “mens” zijn, en dat we meer met elkaar verbonden zijn dan we bevroeden.”

Het NiNsee bestuur zegt dat het haar vanuit deze gedachte van saamhorigheid en gelijkwaardigheid, nog meer dan vorige jaren aan gelegen is om een waardig programma in juni en juli samen te stellen. “We roepen dan ook een ieder op om met ons mee te denken.”

Het aangepaste programma zal op 1 mei 2020 het via www.ninsee.nl, www.afromagazine.nl en de lokale media worden bekendgemaakt.