Opening Expositie: Koempels

Met veel genoegen nodigt Framer Framed u uit voor de opening van de nieuwe tentoonstelling Koempels op donderdag 22 oktober om 18:00 uur. 

Koempels, Limburgs dialect voor ‘mijnwerker’, maar ook ‘maatje’ gerelateerd aan het Duitse Kumpel, presenteert een nieuwe generatie van de schildersgroep ‘Amsterdamse Limburgers’ uit de jaren 50. 

Behalve wederzijdse beïnvloeding in schilderkundig opzicht staat de historische en contemporaine relatie tussen Heerlen en Amsterdam na de sluiting van de Mijnen centraal. De historische achtergrond wordt ook gevormd door Nic. Tummer’s pamflet over de ‘carboonkolonisatie’ (1974).

Actuele schilderkunst staat naast een kunst- en sociaalhistorisch onderzoek dat verrassend letterlijk verschillende culturen van Zuid en Noord in ons land in beeld brengt, en hoe de relatie tussen periferie en centrum sinds de sluiting van de Mijnen in Limburg is veranderd.  Van iedere kunstenaar is zowel vroeg alsook actueel werk te zien, in combinatie met een grafische laag die het historische verhaal weergeeft.

Koempels is samengesteld door curator Lene ter Haar i.s.m. Rik Meijers en is voortgekomen uit een samenwerking tussen Framer Framed in Amsterdam en SCHUNCK* in Heerlen.

Met werk van:
Joan van Barneveld
Hadassah Emmerich
Fons Haagmans
Sidi El Karchi
Keetje Mans
Rik Meijers
Bas de Wit

De opening is in aanwezigheid van curator en kunstenaars, en wordt voorzien van een openingswoord en inleiding door Marcia Luyten en Milena Mulders.

Koempels is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en M2015. 

Locatie
Framer Framed in de Tolhuistuin
IJpromenade 2
Amsterdam


Openingstijden
22 oktober t/m 6 december 2015
woe - zon 14:00 - 22:00 uur
gratis entree
opening: 22 oktober 18:00

 

Plaats: 

Amsterdam

Datum: 

22 okt 2015 - 18:00 tot 6 dec 2015 - 22:00
Voeg toe aan jouw agenda