Verbinding

"Als je leert hoe te luisteren, krijg je te leren dat je van iedereen iets te leren hebt"


Met deze wijze woorden werd ik vanochtend net voor het joggen wakker gemaakt. De wijze woorden werden mij toegestuurd door een oude vriend. Hij stuurde mij deze boodschap nadat hij via de Whatsapp een mailing van mijn laatste promofilmpje voor het volgende Bloeprint Event had ontvangen.

Hij vertelde mij dat de video hem het idee gaf dat ik heel goed had geluisterd naar anderen. Het duurde even voordat ik begreep dat hij mij een compliment maakte. Dus ik bedankte hem uiteraard daarvoor. De verbinding was ontstaan.

Door hem te vertellen dat ik dankbaar ben dat ik mijn werk als Coach mag uitvoeren, was het helder dat ik in de vorige periode van ons contact ook al coach was. In die periode had die vriend moeite om zijn gelijk weg te geven of de ander in het gelijk te stellen. De reden was stress/trauma uit het verleden die hij altijd alleen moest afhandelen. Gevolg was dat hij nooit had geleerd te luisteren en dus minder vaak wijze lessen kon halen bij anderen. De kern van verbinden is dat door het toegeven van "fouten" altijd groei ontstaat.

Bij de verbinding de eerste fase van Bloeprint Coaching maak je verbinding met je systeem. Jij als onderdeel van het systeem, je directe omgeving of jij als onderdeel van een groter geheel. Hierbij gebruik ik graag het voorbeeld van een router als metafoor naar het internet (het systeem) en je ziel als onderdeel van dat systeem. Jij bent de LAN kabel die in de router moet om verbinding te maken.

Als jij niet het lef hebt om je LAN kabel in de router te steken, zodat je het internet te zien krijgt, zal je dus ook geen verbinding maken. Kwetsbaarheid of te wel je ziel blootstellen of simpelweg leer te praten met je omgeving of luisteren naar je omgeving is de eerste stap naar het te zien krijgen van je eigen groei. Dit doet mij denken aan het appgesprek met mijn oud-collega 2 uur later op de dag.

Een aantal dagen geleden heeft haar zoon onze wereld verlaten. Bij de crematie was het lastig haar te spreken. Toen ik uit liefde na het zien van de kist van haar zoon mijn blik naar haar omdraaide, zag ik haar intense verdriet. Ik maakte oogcontact en knikte dat ik haar "zag".

In het appgesprek van vanochtend gaf zij aan dat zij mij en mijn beste gap bij de kist zag staan. "Door de pijn heen, zag ik dat je naar mij keek, dat je mij zag". Onze routers waren gelinkd zo te zeggen.

Zaterdagmiddag van 13-15.00u geeft Bloeprint Coaching, Harvey Rijkaard en Steven Sikkens, de workshop: "Geniet met je hart!" aan een groep leerlingen, waar in het huidige onderwijs en in de samenleving over het algemeen te weinig naar word geluisterd, van het ROC Weekend College in Zuidoost. De workshop heeft als basis (zelf) kennis te delen over de Circle of Life-Mind/Body and Soul vs Soul/Mind and Body met als doel hen te leren HOE verbinding te maken met hun systeem.

Bij leerlingen van 13 tot 17 jaar zullen we net iets andere taal moeten gebruiken, maar de les is eigenlijk zoals mijn dag begon. Leer vanuit de ziel te communiceren en je zal leren dat je door goed te luisteren van alles en iedereen iets kan leren over hoe uniek jij bent.

Bloeprint by Rijkaard Coaching.