Racistische uitlatingen en haatzaaiende reacties bewijzen ons punt

Door Jerry Afriyie

Het Openbaar Ministerie vervolgt discriminerende internetreacties tegen anti-Zwarte Piet-demonstranten na intocht in Meppel. De heer P. moet vandaag, maandag 27 november, voor de politierechter verschijnen wegens groepsbelediging en haatzaaien. Als belanghebbende schreef Jerry Afriyie onderstaande betoog voor de rechter.

Mijn naam is Jerry Afriyie. Ik ben vader van twee prachtige kinderen, een zoon en een dochter. Toen ik klein was, hebben mijn ouders niet kunnen voorkomen dat ik blootgesteld werd aan zwarte piet en de discriminatie die erop volgde. Nu mijn eigen kinderen rond dezelfde leeftijd zijn als ik toen was, wil ik als ouder voorkomen dat zij ook gediscrimineerd worden. Ik wil hun de negatieve ervaring van mij en velen met de racistische figuur zwarte piet besparen.


"Met de beste wil van de wereld kunnen wij onze ogen niet sluiten voor het feit dat zwarte piet racistisch is. Ook al is een grote groep mensen in de samenleving het daar grondig mee oneens."


Daarom doe ik samen met andere moedige burgers een appèl op Nederland om zwarte piet aan te passen en het ‘sinterklaasfeest’ een inclusief feest te maken voor alle kinderen. Met de beste wil van de wereld kunnen wij onze ogen niet sluiten voor het feit dat zwarte piet racistisch is. Ook al is een grote groep mensen in de samenleving het daar grondig mee oneens. Die grote groep mensen hebben een andere ervaring, meestal een positieve ervaring met de figuur zwarte piet. Wij spreken dan ook niet over de negatieve ervaringen van die grote groep, wij spreken over de negatieve ervaringen van een grote groep zwarte mensen. En dat kan je niet tegenspreken, ook niet als je zwart bent, tenzij je in mijn schoen hebt gestaan.

Wij, Mitchell Esajas, ik en velen anderen, zijn Nederlanders die gebruik maken van ons demonstratierecht en onze vrijheid van meningsuiting. Wij vragen het hele jaar door aandacht voor het racistische klimaat in Nederland. Als de heer P. het hier niet mee eens is, zou hij zijn reactie terug moeten lezen: “Gewoon weer voor slaaf laten werken kunnen ze ook niet meer klagen is toch wat ze willen dat luie zweet eruit werken nikker daar ben je voor geboren”. Zijn racistische reactie, die zeer zeker bedoeld was om ons te kleineren en te kwetsen, bewijst alleen maar ons punt. Als je aan groepsbelediging en haatzaaiende uitingen doet, om te bewijzen dat je niet racistisch bent, verlies je elke geloofwaardigheid.

Ik snap heel goed dat het voor veel mensen die alleen maar mooie associaties hebben bij zwarte piet, schokkend kan zijn om te horen dat hun positieve ervaring met zwarte piet niet door iedereen wordt gedeeld. Ik kan het ook snappen als je geïrriteerd raakt of boos reageert, omdat je racisme niet kan rijmen met jouw jeugdsentiment. Waar ik echter geen begrip voor kan opbrengen is wanneer mensen ons aanvallen met racistische reacties en haatmails, als tegenargument dat zij niet racistisch zijn. Het blijft bizar om te constateren dat de mensen die hoog van de toren blazen dat zwarte piet niet racistisch is, zich continu schuldig maken aan racistisch uitlatingen en bedreigingen.

Toen wij online aankondigden dat wij aangifte gingen doen, kregen wij onder de selfie reacties van mensen die ons uitdaagden om aangifte te gaan doen en hun woonplaats en namen aan ons bekend maakten. “Er gaat toch niets gebeuren” of “Wat kan mij een taakstraf schelen” schreven zij daarbij. Het lijkt erop dat het uitblijven van straf voor de mensen die online zich racistisch uitlaten, het idee versterkt dat het oké is om openlijk racist te zijn. Sinds onze aangifte, bijna twee jaar geleden, zijn wij duizenden racistische commentaren en bedreigingen verder. Het blijft maar komen. En wij zouden oneerlijk zijn als we zouden beweren dat het om ongeletterden en ‘Tokkies’ zouden gaan. Want wij zien docenten, artsen, studenten, moeders en vaders; doorsnee burgers die zich ongegeneerd en trots racistisch uitlaten. Door de constante haatberichten voelen veel mensen zich onveilig zich uit te spreken en blijven de meningen van extremen over. Waar stopt het? En wie gaat het doen?

Wij kunnen niet rekenen op de politiek die met polariserende en soms discriminerende uitspraken het extreme gedachtegoed aanmoedigen. Wij kijken daarom naar u, want er moet een krachtig signaal worden afgegeven. Racisme en opruiing moeten eerst worden gestraft, voordat ik mij op straat veilig kan voelen. Want je weet nooit, wie de daad bij het woord wilt voegen.