Leg het me uit

Gillyon Emanuels die enkele weken geleden ontslagen werd van de rechtsvervolging die was aangespannen door jongens die haar racistisch bejegenden, sprak afgelopen zaterdag tijdens de Antii Racismemars op de Dam in Amsterdam. Hier is haar speech.


Wat is het aan mijn huidskleur dat jou stoort?
Is het misschien de gloed, de krachtige intensiteit die je verblindt?
Leg me uit waarom de structuur van mijn haar jou aanzet om mij belachelijk te proberen te maken?
Is het omdat ik het op mijn hoofd draag als een kroon?
Leg het me uit, zodat ik jou kan uitleggen dat mijn bestaansrecht niet afhangt van mijn kleur!

LEG HET ME UIT!!!

Afrofobie!!!

Wie herinnert zich het verhaal van Kerwin Duinmijer niet!?
Op 20 augustus 1983 werd Kerwin van het leven beroofd, omdat zijn prachtige zwarte huid een ander niet aanstond! De taxichauffeurs die hem wellicht hadden kunnen redden, hebben hem aan zijn lot overgelaten! Omdat zijn leven als zwarte man minder waard was?

Toen dit gebeurde was ik 3 jaar oud, nog in mijn onschuld en geen enkel besef dat mijn huidskleur als bedreigend zou kunnen worden gezien. 

Op 17 augustus 2017, 34 jaar na Kerwin’s dood, werd ik als zwarte onderneemster in Hilversum racistisch aangevallen waar mijn zoon van 3 jaar oud bij was. Precies dezelfde leeftijd als ik, toen Kerwin werd vermoord. De manier waarop politie en gemeente met mijn zaak zijn omgegaan, was te bizar voor woorden. De moeite die er gedaan werd om dit onder de tapijt te schuiven en af te doen als kwajongens streken is te schandalig voor woord. Zij lieten mij duidelijk merken en voelen dat het leed van een zwarte medelander geen prioriteit is. En dat is typerend.

Afrofobie is werkelijkheid voor zwarte mensen. Afrofobie is solliciteren en afgewezen worden zonder onderbouwing.  Afrofobie is aan de deur geweigerd worden van uitgaansgelegenheden omdat jou kleur “ze" niet bevalt. 

Afrofobie is in een winkel achterna gelopen worden omdat men bang is dat je komt stelen. Afrofobi is tas stevig vasthouden, bang dat die “zwarte” die naast je komt zit te in de bus er wel mee vandoor gaat. En zo kan ik nog wel met de lijst doorgaan wat de realiteit is van Afrofobi voor zwarte mensen in Nederland. Zeggen dat je van niets weet, is bewust racisme en discriminatie in de hand houden. 

Ieder jaar weer worden wij keihard geconfronteerd met dce racistische karikatuur van zwarte piet. En moeten wij “er maar niet zo zwaar aan tillen",  omdat het onder het mom van tradities valt!? 
Hoe lang moeten wij mensen van kleur ons nog als tweederangsburgers voelen? Wanneer stopt het onrecht wat ons wordt aangedaan?

Racisme zit in het systeem.  En weet je wat? Het systeem is niet een of andere robot. Het systeem zijn jij en ik. Want zolang ik blijf zwijgen over het onrecht wat mij word aangedaan, en jij je ogen sluit voor het onrecht wat mij word aangedaan, zal er niets veranderen. Ik kies er voor niet langer te zwijgen en een vuist te maken tegen racisme en discriminatie. 

Niet alleen voor het heden, maar vooral ook voor de toekomst, voor de toekomst van mijn kinderen én de jouwe.

Want wij , mensen van kleur blijven hier, wij zijn ook Nederland, we gaan nergens naartoe.

Maar genoeg is wel genoeg! 

Dankjulliewel.