Hoeveel heb jij?

Het was 2008. Ik was eindelijk op vakantie op mijn geboorte-eiland. Ik hoor een stem naar me roepen, “hey jij hier?”.  Na een aantal gebruikelijke beleefdheden te hebben uitgewisseld, krijg ik ineens weer de vraag waar ik telkens mee wordt geconfronteerd: “hoeveel kinderen heb je?”

Het maakte me telkens verbaasd en ongemakkelijk tegelijkertijd.


Ik was toen 34 jaar, heb gestudeerd, heb een goede baan, een eigen woning, volop vrienden en bovenal ben ik een gezonde vrouw.

Hoe leg je aan iemand uit dat je totaal geen behoefte hebt om kinderen te krijgen.  Echter, vanuit mijn cultuur is het vanzelfsprekend dat je kinderen wil en deze ook neemt.

Mijn reactie na een ongemakkelijke stilte was: “wauw misschien moet je vragen óf ik kinderen heb”.

Hierna volgde een blik van ongeloof en snel daarna een blik van "ah, wat ben je zielig", want als je geen kinderen hebt op je 34ste, betekent het dat je ze niet kan krijgen.

Aangezien ik ongemakkelijke momenten altijd wegwerk met sarcasme zeg ik snel, “nou, jij hebt er vier, dus je hebt voor ons allebei je best gedaan”.

Inmiddels ben ik 44 jaar, heb nog steeds een goede baan, een eigen bedrijf, ik blijf studeren, heb een eigen woning, volop vrienden, ben een gezonde zwarte vrouw, maar ik heb nog steeds geen kinderen. 

Twee jaar geleden, toen het verwijderen van mijn baarmoeder ter sprake kwam, twijfelde ik geen moment en heb ik volmondig "ja" gezegd. Ik moet wel toegeven dat die “ja” er makkelijker uit kwam dan de lange maanden depressieve klachten die volgden. Want hoe dan ook, een keuze maken en een definitieve beslissing nemen, zijn twee verschillende dingen.

In de tussentijd heb ik geen last meer van de verbaasde/zielige blikken die ik krijg als mensen horen dat ik geen kinderen heb en ze ook niet wil. Ik ben eraan gewend geraakt want ik heb altijd achter mijn keuze gestaan. Ik heb een vol leven en geweldige vrienden om me heen. Uiteindelijk gaat het erom met welke beslissing jij kunt leven.

Wel of geen kinderen hebben is een persoonlijke keuze. Er is geen goede of foute beslissing, jij moet erachter staan.