Help Winston de top behalen

Dit jaar wordt voor de 8e keer Klimmen tegen MS georganiseerd. Op 10 juni 2018 (2e pinksterdag) wordt de top van de Mont Ventoux bedwongen. Dit om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen MS en om meer aandacht te vragen voor deze ziekte.

Een van deze deelnemers is Winston Carrilho die met zijn team Gaaannnn voor het eerst meedoet. Winston, 47 jaar, van Surinaamse afkomst en vader van 4 kinderen, is opgegroeid in Amsterdam Zuidoost. Hij leidde altijd een onbezorgd leven totdat in 2006 bij hem de ziekte MS werd geconstateerd.

Dat MS meer dan een ziekte is bleek de jaren die erna volgden. Door MS is Winston alles kwijt geraakt. Zijn werk, huis.... Er zijn financiële problemen ontstaan. In die tijd had hij totaal geen idee wat hem te wachten stond. De neuroloog gaf hem 5jaar voor hij definitief in een rolstoel zou belanden. Een depressie volgde.

Doordat zijn lichaam niet mee wilde doen, werd zelfstandig lopen, moeilijk. Hij raakte volledig in een isolement, werd onzeker en was bang voor de toekomst. Als hij naar buiten ging moest ik meestal mee. Door de hand van zijn vriendin (waar hij een zoontje mee heeft) vast te houden had hij nog enigszins houvast en kon hij z'n balans houden....

Eenmaal de schulden op een rijtje te hebben gekregen, heeft zijn vriendin alles overgenomen om meer rust te krijgen voor hem. Een positieve uitspraak door de rechtbank gaf rust, in de financiën. Volgende stap was afvallen. Door weinig beweging, medicatie en alcohol was hij 100kg. Ze hebben een hometrainer aangeschaft. Win ging iedere dag zo vaak hij kon op de fiets. Hij had veel last van spasmen in zijn been. Het lukte hem om van 1 minuut te fietsen, naar soms wel twee uur achter elkaar, zonder spasmen. Jan 2012 zijn ze naar de Weight Watchers gegaan. Het lukte door middel van gezonde voeding 30kg af te vallen. Hij ging beter in z'n vel zitten en kreeg meer zelfvertrouwen. Het was opeens allemaal niet meer zo uitzichtloos. Het begon te kriebelen, hij moest in beweging komen, maar wist niet goed hoe. Een tijdje ging hij naar een medische sportschool, maar voelde zich daar niet op z'n gemak. Dit was dan ook geen succes. 

In 2015 raakte hij weer depressief. Revalidatie traject werd opgestart. Winston kwam tijdens dit traject erachter dat hij wat wilde doen met bewegen. Hij wilde gaan trainen, maar nu bij een gewone sportschool. Hij wilde een doel stellen, meedoen aan de 100ste editie van de Nijmegen vierdaagse. Achteraf was dat niet realistisch, maar daar is wel alles mee begonnen. MS MOTION 2016 was de eerste wandeling. Dit was 5 km. Veel emoties die dag, maar ook inspiratie. Hij kwam erachter dat hij kon lopen, meer dan 50m, zelfstandig en aangemoedigd door zijn mensen, team Gaaannn. De onzekerheid was weg.

Wat daarna volgde verbaasde vriend en vijand.

  • Mei 2016 MS Motion, 5 km te Maarssen gelopen
  • Augustus 2016, 960 treden gelopen in een flat van 10 etages in Uithoorn (ruim 3 x op- en neer)
  • September 2016, Dam tot Dam, 5 km gelopen;
  • Oktober 2016, 11.4 kilometer Amsterdamse waterleidingen gelopen;
  • Mei 2017, 10 km MS motion te Vleuten gelopen
  • Juni 2017, 3000 treden in de Arena gedaan;
  • September 2017, 5 km Dam tot Dam gelopen;

 

En nu gaat Winston voor de ultieme uitdaging, het bedwingen van de Mont Ventoux. 21km klimmen naar de top. Hiermee zal hij niet alleen laten zien dat hij een strijder is en dat hij MS heeft, maar MS niet hem. Daarnaast is hij ook een voorbeeld voor de Afro gemeenschap. Een gemeenschap waarin ziektes en aandoeningen niet openlijk besproken worden en waar men het liever verborgen houdt dan het deelt.

Hierdoor is men vaak onbekend met ziektes als MS, weet men niet hoe te letten op signalen en staan mensen er vaak alleen voor. Het lijkt bijna een taboe. Bij de meerdere evenementen waar Winston met zijn team was waren zij doorgaans de enigen met een “kleur”. Alhoewel MS een westerse ziekte  word genoemd omdat het minder voorkomt bij mensen met een niet Westerse afkomst, kan het niet zo zijn dat Winson de enige is. Vandaar dat Winston door zijn prestaties aandacht vraagt voor meer dan alleen MS. Om “Klimmen tegen MS” mogelijk te maken is zijn team een crowdfunding actie gestart. Het doel is om tenminste €4.000 binnen te halen om deel te kunnen nemen. Als dat doel is behaald zal de crowdfundingactie voortgezet worden om voor het gehele team mogelijk te maken om naar de Mont Ventoux te gaan

Dus help Winston in zijn strijd! Want 1 ding is zeker. Hij haalt de top! Klik  om te helpen. Klimmen tegen MS (MoveS) is een stichting met als doel het bijeenbrengen van fondsen en sponsorgelden ten behoeven van onderzoeksprojecten die erop gericht zijn om de kwaliteit van leven voor Mutiple Sclerose (MS) patiënten op korte en lange termijn te verbeteren.