Afbeelding

Millar institute

Professor David Millar van The Millar Institute en Marvin Hokstam van Het Broos Instituut, met twee docenten van The Millar Institute, voor het portret van Broos. De Surinaamse vrijheidsstrijder kreeg meteen een plek op de muur van de universiteit.

Broos Institute en Millar Institute gaan samenwerken

Het Broos Instituut heeft afgelopen mei The Millar Institute for Transdisciplinary and Development Studies bezocht in Bolgatanga, in de Upper East Region van Ghana, waar wij een memorandum of understanding met hen tekenden om “samen academische activiteiten te ontplooien”.

The Millar Institute werd in september 2014 opgericht door Professor Dr. David Millar, als de eerste volledig particuliere en gefinancierde tertiaire onderwijsinstelling in het noorden van Ghana. Het  is een open universiteit die praktijkgericht onderwijs en opleiding bevordert; onderwijs, leren en onderzoek gebaseerd op endogene ontwikkeling voor de rechtvaardige en duurzame ontwikkeling van een volk. Een universiteit die onderwijs promoot dat gebaseerd is op de culturele transformatie van achtergestelde gemeenschappen en Afrikaanse oplossingen wil genereren voor Afrikaanse uitdagingen.

The Millar Institute heeft in de tien jaar van haar bestaan, al tientallen Master's en PHD studenten afgeleverd. Dit succes willen zij nu exporteren, en het Broos Instituut is trots om daarin hun partner te zijn. 

Millar institute

Professor Millar was enthousiast

Onze samenwerking met het Broos Instituut is bedoeld om onze tienjarige ervaringen breed te delen. Door ons te concentreren op verschillende culturen en de dekolonisatiedebatten, ontstaat er revitalisering, constructie en reconstructie van geschiedenissen, kennisgeografieën en culturele identiteiten; en het hele landschap van kennissystemen (re)engineering met gelijkgestemde belanghebbenden. Dit is ons uiteindelijke doel als instituut.”

Het komt erop neer dat Het Broos Instituut deze Afrikaanse universiteit nu vertegenwoordigt in Europa. We streefden al een samenwerking na met een Jamaicaanse uni, maar die liep even spaak. Wij gingen toen maar naar the motherland, want je hebt dependances van Nederlandse universiteiten in Afrika, Amerikaanse universiteiten in Nederland en overal ter wereld … waarom geen Afrikaanse universiteiten buiten Afrika?

Millar institute road

De PhD- en MPhil-programma's in Cultuur- en Ontwikkelingsstudies van The Millar Institute zijn geaccrediteerd door de Ghana Tertiary Education Commission (GTEC), het orgaan dat gemachtigd is om tertiair onderwijs in alle landen te reguleren. Door de legitimiteit die de Ghana Tertiary Education Commission (GTEC) aan The Millar Institute geeft, zijn hun certificaten overal geldig; en net als alle andere certificaten uitgegeven onder GTEC Legalisatie, kunnen ze worden gebruikt voor werk, academisch en voor identificatie.

De eerste Afrocentrische universiteitscampus in Nederland

Onder de vlag van The Millar Institute gaan wij de eerste Afrocentrische universiteitscampus in Nederland oprichten, waar er opleidingen verzorgd zullen worden vanuit een Afrocentrisch perspectief. Om de MOU te citeren: “De samenwerking omvat in eerste instantie een fysieke aanwezigheid in Nederland via virtuele of persoonlijke lessen, hybride en online leerprogramma's (BA, MA en PhD), certificaten, cursussen van meerdere lengtes en masteropleidingen.”


Een uphill battle, maar dat was het pad ook al dat wij hebben afgelegd tot waar wij nu zijn. Het was geen makkie om de Africana Development Cursus op te zetten samen met de Anton De Kom Universiteit van Suriname en het vergde inventiviteit om Nederlands en Engels taallessen te verzorgen voor nieuwkomers, maar we draaiden onze handen er niet voor om. OZOZone, ons traject om mbo-studenten in spe voor te breiden op hun toekomstige carierre, gaat deze week van start; ook niet zonder slag of stoot. 


We hebben al een locatie op het oog voor onze campus, in Weesp. Nu de financiering voor mekaar krijgen. We zijn in ieder geval dichter bij ons doel. En de streefdatum is nog wat het al was toen wij onze plannen de eerste keer aankondigden: 2026/2027

Dat is het lange termijn doel op weg naar daadwerkelijke onderwijsdekolonisatie. 

Korte cursussen

Op korte termijn (lees voor het einde van 2024), lanceren wij een serie korte cursussen, waarvoor studenten een geaccrediteerd universiteitscertificaat ontvangen, plus universitaire credits die op andere universiteiten gelden. De eerste twee cursussen lanceren we binnenkort: “Doing business in Africa, Suriname and the Caribbean” en “Dekolonisatie van Journalistiek (Schrijven)”.

Meer hierover volgt binnenkort.

Wij zijn ondertussen hard aan het werk aan verschillende projecten die we samen met The Millar Institute gaan uitvoeren, in Nederland, Suriname en de Caribbean.

Stay tuned.

Broos Institute

Het Broos Instituut

Partner

Het Broos Instituut heeft ten doel het bevorderen van het primair verzorgen en verbreden van kwalitatief hoogwaardig voortgezet en wetenschappelijk onderwijs in breed verband waarbij de aandacht voor de achtergrond van de individuele leerling centraal staat, alsmede het verrichten van alle verdere handelingen die met het vorenstaande verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn, alles in de ruimste zin van het woord.