"Aan het einde van de dag zijn we allemaal hetzelfde"

Miss Supermode…

Het team achter de afgelopen drie edities van Miss Africa Netherlands, inmiddels een begrip in de Afro-Nederlandse gemeenschap, gaat vanaf dit jaar een treetje hoger met de Miss Supermodel Worldwide Africa pageant. “Ons plan is om Afro-Nederlandse modellen verder te helpen in de mode-industrie,” vertelt national director Leila Aigbedion.

Een verpleegkundige, was Aigbedion de eerste Afro-Nederlandse miss die Nederland vertegenwoordigde in een internationale missverkiezing. Deze ervaringen zijn de basis geworden voor Miss Supermodel Worldwide Africa. Ze had de afgelopen twee jaar de leiding van de organisatie die uitverkochte evenementen organiseerde in Hoofddorp en gaat nu verder met het team dat bestaat uit Valerie van den Berg, Yves Saïdi en Claudia Nzeba.

Kracht, intelligentie en schoonheid

In haar eerste aankondiging van de casting van -26 mei in Amsterdam en 27 mei in Rotterdam-, zegt de organisatie dat bij Miss Supermodel Worldwide Africa de kracht, intelligentie en schoonheid van vrouwen met een Afrikaanse achtergrond centraal staan. Vanaf de casting tot aan de finale krijgen de missen verschillende workshops. Deze verschillen van catwalk, choreografie en pitchen tot aan workshops over natural hair, zelfverdediging en psychologie. 

“We vinden het heel belangrijk om onze missen zoveel mogelijk mee te geven waar ze ook echt iets aan hebben. Onze workshops zijn gebaseerd op de professionele, fysieke én mentale ontwikkeling van onze kandidaten. Het doel is om zo veel mogelijk zelfacceptatie te creëren. Je kunt nog steeds Nederlands zijn met een Afrikaanse achtergrond; iedereen heeft een plek in de maatschappij. Het is aan jou om het te claimen. Daar helpen we graag bij.”

Innovatie

De organisatie zegt dat hoewel Miss Supermodel Worldwide Africa een missverkiezing is, het ook heel erg de focus legt op de modellenindustrie. Gedurende het traject leren de kandidaten hoe ze hun portfolio en netwerk moeten onderbouwen en ze krijgen hierbij de juiste ondersteuning van het team. Hiernaast werkt de organisatie samen met verschillende bedrijven en evenementen om een platform op te bouwen voor haar missen.

“Innovatie is de drijfveer achter de switch van Miss Africa Netherlands naar Miss Supermodel Worldwide Africa,”  zegt de organisatie. Zo is besloten om dit jaar voor het eerst ook ruimte in de verkiezing open te stellen voor deelnemers uit de Afrikaanse diaspora, afkomstig uit Suriname en de Antillen.

“Sinds wij als team aan de slag zijn gegaan hebben wij gemerkt dat er belangstelling is van de diaspora om terug te gaan naar hun roots. Wij hebben nagedacht over het betrekken van diaspora in onze finale. Uit ervaring weet ik dat de meeste donkere modellen tegen hetzelfde aanlopen in de mode-industrie en wij dragen graag bij in de bewustwording en zelfacceptatie van deze modellen. Aan het einde van de dag zijn we allemaal hetzelfde.” 


Casting

De winnares van Miss Supermodel Worldwide Africa zal haar land van oorsprong vertegenwoordigen tijdens de Miss Supermodel Worldwide verkiezing in New Delhi, India.

Aanmelden voor de casting op 26 mei in Amsterdam en 27 mei in Rotterdam kan tot en met 25 mei.