World Cinema Amsterdam presenteert Caribische films tijdens Cinema Caribe

Veel mensen associëren de Cariben met wuivende palmbomen en witte stranden en terecht. Maar dat is wel slechts één kant van het Caribisch gebied. Er is ook armoede, criminaliteit en racisme. Veel filmmakers uit het gebied laten die kant zien in hun films. World Cinema Amsterdam brengt dit jaar de meest bijzondere films die er de afgelopen periode zijn gemaakt: onder de noemer Cinema Caribe.

Het festival dat op zaterdag 15 augustus start gaat, brengt het beste en het mooiste uit Cuba, Jamaica, Trinidad & Tobago, de Dominicaanse Republiek, Curacao en Haïti. 

Het trapt af met het bruisende Latin feestje Fiesta Latinoamericana Cuban Style van Muchachas Borrachas, met de dj's Fernando en Armenio. World Cinema Amsterdam wordt afgesloten op zaterdag 22 augustus met Yard Vibes. Een vrolijk Caribisch feest georganiseerd door Caribbean Creativity. Onder begeleiding van DJ radical Hifi, DJ Sotu The Traveller, DJ Rowstone en DJ Madbwoy.

FILMS

Uit Trinidad & Tobago brengt het festival “In GOD LOVES THE FIGHTER” van Damian Marcano, waarin duidelijk dat voor veel mensen die het moeilijk hebben op het tweeling-eiland het vrijwel onmogelijk is om op een eerlijke manier de kost te verdienen. Daartegenover laat Miquel Galofrés in de indrukwekkende documentaire ART CONNECT zien hoe kunst een positief effect kan hebben op achterstandsjongeren uit de arme en criminele streek Laventille.

Uit de Dominicaanse Republiek komt DÓLARES DE ARENA van Laura Amelia Guzmán en Israel Cárdenas, een verhaal waarin een rijke westerse toeriste een liefdesaffaire begint met een plaatselijke bewoonster, iemand voor wie de relatie in ieder geval brood op de plank betekent. Verder programmeert WCA twee bijzondere films uit Curaçao, allebei Nederlandse premières: de documentaire SOMBRA DI KOLÓ van regisseuse Angela Roe (aanwezig tijdens het festival), waarin dertig mensen uit het Curaçaose Willemstad hun gevoelens delen over ras en huidskleur, en SENSEI REDENSHON de debuutfilm van de in Nederland opgeleide, maar op Curaçao woonachtige regisseur German Gruber Jr., een spannend verhaal, vol uitstekend gechoreografeerde vechtscènes, over het maken van keuzes en verzoening. DoP en executive producer van de film, Ewoud Bon, is aanwezig tijdens het festival en zal na de vertoning van de film vragen uit het publiek beantwoorden.

Het ene na het andere filmtalent uit de Cariben dient zich aan. Reden voor World Cinema Amsterdam om nader in te zoomen op dit gebied. WCA heeft een prachtig uitgebreid programma samengesteld met ruim twintig speelfilms, documentaires en shorts. Ook wordt het festival weer geopend en afgesloten met twee knallende en exotische feestjes.

Cuba, het grootste Caribische eiland, kent de grootste filmproductie van de regio. Niet verwonderlijk dus dat dit eiland met vier speelfilms en vier korte films ruim vertegenwoordigd is. Opvallend is dat de filmmakers voornamelijk onderwerpen aansnijden die voorheen taboe waren.

Zo schetst Carlos M. Quintela in HIVOS Tiger Award-winnaar LA OBRA DEL SIGLO een psychologisch ontluisterend portret van drie mannen tegen de achtergrond van een totaal mislukt bouwproject, terwijl Marilyn Solaya in haar VESTIDO DE NOVIA het thema transseksualiteit aansnijdt. Ernesto Daranas Serrano's CONDUCTA, te zien in de openlucht, toont hoe armoede en drugsverslaving het leven van een jochie en diens lerares ondermijnen. Verder ook te zien in World Cinema Amsterdam zijn drie korte films van de jonge en zeer getalenteerde Maryulis Alfonso Yero (LUI-ELLE, LAS VENTANAS en RESINA). Net als Quintela zal zij aanwezig zijn tijdens het festival.

De 6e editie van World Cinema Amsterdam (14 t/m 23 aug) wordt officieel geopend op vrijdag 14 augustus in Rialto met IXCANUL, een film uit Guatemala van de debuterend regisseur Jayro Bustamante.

Voor meer info en de speellijst, check de website voor informatie en de speellijst.