Afbeelding

toekomst vh verleden

Waldo Heilbrons "De toekomst van het verleden" verschijnt op 28 mei 2024

Waldo Heilbron, voorvechter van de dekolonisatie van onze geschiedenis, laat in De toekomst van het verleden zijn licht schijnen over het  slavernijverleden van Nederland en de doorwerking en betekenis daarvan tot aan de dag van vandaag.

Wanneer we onze kennis van ons ‘verzwegen verleden’ willen verdiepen, zijn we aangewezen op nieuwe manieren van denken en onderzoek verrichten, betoogde hij al in 2006.

De toekomst van het verleden is, net als Wij slaven van Suriname van Anton de Kom, een van de kernteksten van The Black Archives. Het is, ook in de huidige gesprekken over de omgang met het slavernijverleden, onverminderd relevant. Zoals Prof. Gloria Wekker stelt: ‘Het vroeg moed om een vurig en tegendraads pleidooi te houden voor een andere versie van de geschiedenis."

Waldo Heilbron
Waldo Heilbron

Waldo Heilbron (1936-2009), geboren en getogen in Paramaribo, was actief bij de Vereniging Ons Suriname in Amsterdam, als socioloog  verbonden aan de UvA en werkte samen met anderen aan de oprichting van NiNsee en het nationaal slavernijmonument. De toekomst van het verleden was zijn laatste boek. Heilbrons persoonlijke bibliotheek vormde vanaf 2015 een startcollectie van The Black Archives.

Het boek verschijnt op 28 mei 2024 bij Atlast Contact, met voorwoorden van Gloria Wekker en Miguel Heilbron en Mitchell Esajas.


28 MEI 2024 | WALDO HEILBRON - DE TOEKOMST VAN HET VERLEDEN | ATLAS CONTACT | GEBONDEN | 128 BLZ. | €17,50 | ISBN 9789045050812