SonyaSpreekt Nilton Ramalho: profvoetballer wordt succesvol zanger

Door Sonya Dias

Nilton Ramalho van profvoetballer naar succesvol zanger 2Nilton begon zijn carrière als profvoetballer. Door een blessure was hij genoodzaakt een andere passie te volgen, namelijk de muziek en ook dit pakte goed uit. Ik ontmoette Nilton al een paar keer eerder en hij intrigeerde mij omdat hij zo rustig en down to earth overkomt. Het maakte mij benieuwd naar zijn verhaal en ik vroeg mij af of ik hier te maken had met een typisch gevalletje stille wateren. Er schuilt inderdaad meer achter die rustige man met de mooie looks.

Gelukkige jeugd in Rotterdam West

Nilton werd in 1974 geboren in Rotterdam West. Hij komt uit een gezin met vader, moeder en zus. Zijn vader (inmiddels gepensioneerd) was eigenaar van Café Stanis aan de Binnenweg in Rotterdam. Zijn beide ouders werkten hard in het Café. Nilton groeit op tussen de Kaapverdianen, die massaal naar het café van zijn vader gingen. Hij spreekt dan ook eerder Kaapverdiaans dan Nederlands. Hij herinnert zijn jeugd als een leuke tijd waarin hij niets tekort kwam en opgroeide in een gezellige buurt. Nilton had een hechte band met zijn zus, waar hij veel mee optrok. Zijn zus is een aantal jaar geleden overleden aan een longembolie. Een gebeurtenis waar Nilton het nog steeds moeilijk mee heeft.

Van profvoetballer naar muzikant

Nilton wilde als kind graag profvoetballer worden en dat is hem uiteindelijk ook gelukt. Hij voetbalde drie jaar bij Excelcior. Helaas stopte zijn voetbalcarrière nadat hij een zware enkelblessure opliep. Dat was voor Nilton een enorme tegenvaller. Zijn eerste droom viel in duigen. Gelukkig had Nilton een tweede droom. Van kinds af aan was hij dol op muziek. Samen met Nelson Freitas en Adilson Ben David begon hij voor de fun muziek te maken. In 1997 kregen zij de mogelijkheid om mee te werken aan het album ‘Mobass’ (een samenwerking tussen diverse Kaapverdiaanse artiesten). Dit was het begin van Quatro dat bestond uit Nelson Freitas, Nilton Ramalho, Nelson Oliveira en Adilson Ben David.

Het succes van Quatro

Nilton Ramalho van profvoetballer naar succesvol zangerQuatro begon speels, maar werd uiteindelijk een groot succes. De track ‘Hoje em dia’ op het album Mobass deed het zeer goed en al snel werden ze benaderd om een eigen album op te nemen. Het 1e album van Quatro werd goed ontvangen en daarna ging alles in een stroomversnelling. “We traden op in Mozambique, Angola en door heel Europa. We gingen zelfs naar landen zoals Zwitserland, Zweden, Noorwegen en Finland, want ook daar zitten Cabo’s!” Het tweede album was nog succesvoller dan de eerste. Drie zomers lang stond Quatro op nummer 1 in Cabo Verde.

Van Quatro naar solo

Na twee succesvolle albums kwam het laatste album die zeer toepasselijk ‘Ultimo Viajem’ (de laatste reis) heette. De samenstelling van de band veranderde en vormden toen Quatro plus met toevoeging van Eddy Parker en een DJ. Na het derde album ging een ieder zijn eigen weg. Ook Nilton besloot voor een solo carrière te gaan. “Dat was in het begin best spannend. Je eigen teksten schrijven en in je eentje de studio in. Op het podium was wel even anders. Er was geen sprake van een rollenverdeling. Ik moest ineens alles zelf doen en iedereen in mijn eentje tevreden houden en dat was wel even wennen!”

Succesvol solo

Ondertussen is Nilton zeer succesvol als solo artiest. “Mijn eerste soloalbum 'Dangerous' is heel speciaal. Het werd volledig gefinancierd door een label uit Angola en ik kreeg alle vrijheid om mijn eigen nummers te kiezen. De singel ‘Si bo era di meu’ heeft vele deuren voor mij geopend." Het tweede album ‘Stronger’ bracht Nilton uit bij het Amerikaanse Isis Records. “De Angolese regering wilde op een gegeven moment alleen in de artiesten uit eigen land investeren en weerden de artiesten uit Cabo Verde een tijd lang.” Ook het tweede album werd goed ontvangen. Komend voorjaar komt Nilton uit met zijn derde album ‘Private Thoughts’. Ik vroeg me af of we in dit album zijn eigen private thoughts te horen krijgen. “In dit album ben ik vooral positief en een beetje dirtyminded.” antwoordt Nilton met een grote glimlach.

Nilton is zo rustig en bescheiden als hij tegenover me zit dat ik bijna zou vergeten dat hij een artiest is die de hele wereld rondreist en succesvol is met zijn muziek. Lieve Nilton blijf vooral jezelf, met beide benen op de grond en vooral dankbaar voor wat je hebt mogen meemaken. Ik weet zeker dat je derde album een succes wordt!