Afbeelding

Sodabi

Schiedamse distilleerderij helpt traditionele West-Afrikaanse drank Sodabi herintroduceren

Bryan Oudhoff, een ondernemer uit Groningen, is een crowdfunding gestart om Sodabi, een traditionele West-Afrikaanse gedistilleerde drank, opnieuw op de markt te brengen. Sodabi, gemaakt van gefermenteerde palmwijn, heeft een belangrijke spirituele betekenis in Togo, Ghana en Benin. De drank werd verboden tijdens de slavernij en vervangen door jenever uit Schiedam.

C9jmuiLxFeM?si=dtVxFyHmx3hEqRX5">

In samenwerking met de Schiedamse distilleerderij Serious Bee Distillers wil Oudhoff de drank onder de naam Ahobli Spiritual Sodabi 2.0 opnieuw introduceren.

Hij raakte geïnteresseerd in Sodabi na een reis naar Togo, waar hij samen met Prins Leopold Messan Attivoudou van het Guin Koninkrijk ontdekte waarom jenever uit Schiedam voor West Afrikaanse ceremonieën werd gebruikt. Tijdens de slavernij werd Sodabi verboden en vervangen door jenever uit Schiedam. Deze jenever was zo duur dat men er ook slaven mee kon kopen. Dit bijzondere jaar waarin de afschaffing van de slavernij herdacht wordt, leek ondernemer Bryan Oudhoff de perfecte gelegenheid om deze Sodabi weer in ere te herstellen en daarmee ook de geschiedenis te herstellen.

De allerbeste kwaliteit uit Schiedam
Het project richt zich op het distilleren van een pure en kwalitatief hoogwaardige versie van Sodabi in Schiedam. Omdat alleen de allerpuurste drank van de beste kwaliteit goed genoeg is om de voorouders gunstig te stemmen, is het belangrijk om een Sodabi te distilleren die puur en zuiver is en uit Schiedam komt. De afkomst ‘Schiedam’ is in de loop van de tijd synoniem geworden voor ‘de allerbeste kwaliteit, die goed genoeg is voor de voorouders’.

Sodabi
Bryan Oudhoff en Prins Leopold Messan Ativodou van de Guin people in Togo

Volgens Oudhoff voldoen de tests en proeverijen in zowel Togo als Nederland aan de hoge verwachtingen, wat hen inspireerde om de drank 'Sodabi 2.0' te noemen. Voor de merkactivatie en marketing in Europa, West-Afrika en de Afrikaanse diaspora heeft The Boilermakergroup zich aangesloten bij het project. De ondernemers hopen de geschiedenis en betekenis van Sodabi verder te verspreiden.

Om de productie te starten, is er een crowdfunding gestart via CrowdAboutNow. Tot nu toe is er €15.000 opgehaald, maar er is in totaal €33.000 nodig. Geïnteresseerden kunnen investeren via een lening of flessen kopen in de voorverkoop via https://crowdaboutnow.nl/ahobli-spiritual-sodabi


Over Ahobli Spiritual Sodabi: https://ahoblispiritual.com/

Zie voor meer info over de crowdfunding: https://crowdaboutnow.nl/ahobli-spiritual-sodabi