Sander Huisman, no 34 bij ChristenUnie: "Ik ben niet voor niets op dit plekje neergezet"

Sander Huisman, Sander Huisman 41 jaar, Duo- raadslid voor de ChristenUnie in Amsterdam is kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen. Huisman staat op plek 34. Mariam Lo Fo Wong interviewde hem voor AFRO Magazine.


Uit wat voor gezin kom je en hoe heeft dat jouw dromen, idealen en wereldbeeld beïnvloed?

Ik kom uit een groot, protestants-christelijk gezin. 4 meiden, 4 jongens, totaal 8 kinderen. Mijn jongste broertje is 23 jaar, mijn oudste zus 42. Grote leeftijdsverschillen dus. Daarvan zijn 2 kinderen geadopteerd uit Indonesië, waaronder ik. Hoe ik ben opgevoed en wat mij is meegegeven ook als het gaat om opgroeien in een groot gezin, waarbij ik ook vaak voor mijn jongere broertjes en zusjes moest zorgen is van grote invloed geweest op hoe ik in het leven sta. Zorgzaam zijn voor elkaar, er zijn voor je collega ‘s, de keuze voor mijn werkgever en politieke partij.

Daarnaast dat er veel meer is in het leven dan carrière maken en geld verdienen. Ik ben altijd optimistisch en positief en besef bijna iedere dag dat de kansen die ik heb gekregen heel bijzonder zijn als je zover buiten Nederland bent geboren. Ik ben niet voor niets op dit plekje neergezet.

Wat is je professionele achtergrond? Wat ben je in het dagelijks leven?

Ik ben werkzaam bij Achmea Pensioenservices, een onderdeel van Achmea en van de divisie Oudedagsvoorziening. Daar ben ik verantwoordelijk voor Business Development Pensioenfondsen,

oftewel het binnenhalen van nieuwe Pensioenfondsen binnen onze klantenportefeuille. 2020 was zeer succesvol met het binnenhalen van Ahold Delhaize Pensioenfonds en Pensioenfonds Huisartsen Daarnaast ben ik nog voor ons eigen pensioenfonds Accountmanager.

Heb je een lijfspreuk/levenswijsheid?

Geniet van elke dag en de kansen die je krijgt. Sta positief in het leven.

Wat was je reden om de politiek in te gaan?

Ik heb altijd heel veel politieke interesse gehad. Ik volgde het politieke nieuws zelfs al op de basisschool. Daar hielden we toen ik in groep 7 zat politieke verkiezingen, ik was lijsttrekker van één van de partijen. Super leuk!

Wat heb je al bereikt in je (politieke) carrière?

Ik ben al bij de ChristenUnie betrokken vanaf haar oprichting in 2001. Tijdens mijn studententijd in Groningen ben ik daar actief geworden voor de gemeenteraadsfractie. Ik ben daar vlak voor ik definitief naar Amsterdam vertrok gemeenteraadslid geweest. Ook ben ik betrokken geweest bij diverse campagnes, ook als campagneleider. In Amsterdam hebben wij sinds 2018 een zetel in de Amsterdamse gemeenteraad. Daar ben ik namens de fractie van de ChristenUnie Duo-Raadslid en ik ben lid van de commissie Kunst, Diversiteit & Democratisering.

Wat vind je van de positie van zwarte mensen en migranten in Nederland?

In Nederland leven we gelukkig in een land waar veel ruimte is voor diversiteit en met name hier in Amsterdam ervaar ik dat. Toch zijn er nog heel veel slagen te slaan. Ook de top van het bedrijfsleven en de lagen eronder en ook de politiek- en bestuurlijke vertegenwoordiging van de BV Nederland zie ik nog te weinig mensen met een migranten achtergrond.

Wat ben je voornemens daaraan te gaan doen?

Door mijn werk in de commissie draag ik bij aan het creëren van gelijke kansen, zodat we steeds meer diversiteit zien in de bestuurslagen en politieke vertegenwoordiging in Amsterdam. 

Waar mogen we jou over vier jaar op afrekenen? Wat wil je dan zeker hebben bereikt?

Ik wil over 4 jaar een grote bijdrage hebben geleverd in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie als het gaat om de onderwerpen Oudedagsvoorziening, Diversiteit en Kunst & Cultuur. Met dat programma hopen  we flink wat zetels te halen en hopelijk kabinetsdeelname zodat onderdelen van het verkiezingsprogramma ook terechtkomen in het kabinetsbeleid te zijner tijd. 

Welke fout wil je nooit meer maken?

Het teleurstellen van geliefden en vrienden.

We leven nu met COVID; het is bekend dat het zwarte mensen harder raakt. Wat is je mening daarover?

Ik heb daar geen mening over. Wel dat ook binnen gezinnen met een migrantenachtergrond voorlichting super belangrijk is. En dat dit wel een onderwerp is wat moet worden besproken en niet snel onder de noemer ‘racisme ‘moet worden weggeschoven.

Ga je je laten vaccineren?

Uiteraard. Wel zal ik als één van de laatsten aan de beurt zijn, ik ben super fit en gezond. Ik sport iedere dag 1.5 uur.

Hoe belangrijk is meer kleur in de kamer?

Heel erg belangrijk omdat de tweede kamer (en trouwens ook de 1 e ) een afspiegeling hoort te zijn van de  Nederlandse samenleving.

Hoe krijgen we meer kleur in de kamer?

Door mensen met een kleur (hoog) op de lijst te zetten, zoals gebeurd is bij de ChristenUnie met onze fractievoorzitter uit Amsterdam op nummer 4 te zetten. Zo heurt het. 

Het is bekend dat veel mensen uit Surinaamse, Antilliaans, Afrikaanse en andere immigrantengemeenschappen niet gaan stemmen. Mensen van Kleur herkennen zich niet voldoende in de politiek, hetgeen zich weer vertaalt in hun stemgedrag. Hoe inspireert u mensen om wel te gaan stemmen?

Het is niet alleen inspireren. Dus ja, het is belangrijk dat mensen met kleur die op de lijsten staan mensen met een kleur bewegen te gaan stemmen. Maar het mag ook wel met lichte dwang. Je hebt verdorie een Nederlands paspoort! Dus het is je burgerplicht te gaan stemmen! 

Hoe zit het met de politieke betrokkenheid van deze mensen? Wat vindt u ervan? Mag het meer of minder? Hoe pakken we dat aan?

Uiteraard kan de betrokkenheid flink omhoog. Echter dat geldt in algemene zin dat er veel meer politieke betrokkenheid vanuit de maatschappij mag plaatsvinden. De kloof tussen burger en politiek (wat een cliché maar oh zo waar), wordt alsmaar groter. Affaires als de toeslagenaffaire maar ook de nasleep en afhandeling van de gaswinning in Groningen dragen zeker niet bij aan het vertrouwen in de politiek. En dat mag de politiek zich aanrekenen.

U zit bij ChristenUnie. Waarom juist deze partij?

Ik ben dus al lid van de ChristenUnie vanaf haar oprichting in 2001. Ik ben christelijk, heb een christelijke achtergrond. Ik geloof erin dat jouw idealen, waarden (dat kan vanuit geloof) tot uitdrukking moeten komen in je politieke voorkeur. Ik heb ooit 10 seconden overwogen lid te worden van het CDA maar dat vond ik toen al veel te veel een bestuurderspartij.

Wat is je politieke stijl? Bijvoorbeeld: wat is je strategie als je in een debat plots de feitelijkheden niet kent? Of, als blijkt, dat je (toch) helemaal geen standpunt hebt? Of, dat je standpunt niet goed onderbouwd is? Wat doe je dan?

Ik denk dat ik vrij direct ben. Heb ik ergens geen mening over of geen verstand van zeg ik dat. Schaam ik mij niet voor. Als ik een mening heb, kan deze stevig zijn, omdat ik daar dan van te voren goed over heb nagedacht. Ik ben pragmatisch, draai niet om de brei heen en bij mij duren overleggen geen uren. Vrij recht door zee dus.

Hoe ga je om met vragen van burgers / kiezers, die niet relevant lijken?

De vraag achter de vraag stellen. Je vraagt dit, maar waarom vraag je dat?

Hoe ga je het verschil maken binnen de partij, in de campagne en uiteindelijk in de tweede kamer?

Ik ben iemand die heel makkelijk verbind, toegankelijk, benaderbaar en zichtbaar is. Ik heb heel veel verschillende soorten mensen met wie ik om ga. Dat maakt mij voor heel veel bevolkingsgroepen, sociale klassen bij uitstek een politicus die aanspreekbaar is.

Hoe ga je om met emoties van kiezers?

Ik kan mij behoorlijk goed afzetten van emoties of reacties op mijn mening of acteren. Ik ben 8 jaar woordvoerder geweest van AFCA Supportersclub die de fanatieke Ajax supporters vertegenwoordigt. Dan leer je dat wel.

We hebben het al over inspireren gehad. Maar nu in het algemeen? Kun je mensen inspireren? (en hoe doe je dat dan?)

Ja, ik hoor regelmatig dat ik mensen inspireer. Over hoe ik in het leven sta, hoe ik leiding heb gegeven aan teams bij Achmea, maar ook doordat ik sinds een aantal jaren topfit ben door heel veel te sporten en de  discipline heb om dat vol te houden. En ook mijn passie voor mijn werk, Ajax en de politiek is voor mensen een voorbeeld ter inspiratie.

Waarom moet ik op jou stemmen? Verkoop je even aan me, kort en bondig.

Ik ben een ambassadeur van de ChristenUnie en heb en zal de partij met trots vertegenwoordigen. Verder sta ik voor mijn standpunten, draag die uit. Verder ga ik mij binnen de partij hard maken voor een duurzame Oudedagsvoorziening (goede uitvoering en implementatie Pensioenakkoord), Nederland, Diversiteit in bestuurlijk en politiek Nederland, het bedrijfsleven en MKB, en tot slot hart voor Kunst & Cultuur.