Samira Rafaela ontmoette Obama en kreeg kers op haar taart

“I’m pretty sure you’ll win,” zei president Barack Obama afgelopen zaterdag tegen kandidaat EuroParlementarier Samira Rafaela (D66). Uitgenodigd worden voor een Town Hall meeting in Berlijn met de voormalig president van de VS was al een grote eer, maar om ook nog aangemoedigd te worden door hem vond ze de “kers op de taart.”

Rafaela zat frontaal tegenover Obama tijdens de meeting waarvoor een selectief gezelschap van 300 mensen was uitgenodigd. “Het was indrukwekkend om mijn grote rolmodel eindelijk zo dichtbij te zien. Hij heeft mij ontzettend geïnspireerd. Ik heb live meegemaakt hoe hij president van de Verenigde Staten werd. Dit raakte mij enorm. Voor mij voelde het alsof hij de president van de wereld werd. Maar bovenal bewees hij hiermee: het kan,” vertelt ze.

Na afloop stond ze vooraan om hem kort te ontmoeten en een hand te schudden. ‘’Toen hij mij naderde, stelde hij mij meteen een vraag. Hij vroeg wie ik was. Ik was heel even verbaasd. Ik kreeg daarom de gelegenheid om te vertellen dat ik kandidaat Europarlementariër ben. Dit vond hij ontzettend goed om te horen.”

Rafaela (30) maakt een goede kans om de eerste Europarlementariër te worden uit de afro-Nederlandse gemeenschap. “Ik ben ook Nederlander. We moeten ons niet constant afvragen of we hier wel recht op hebben. Ik heb er ook recht op om daar mee te doen. Dat is mijn basishouding. Dat je er gewoon voor moet gaan. Juist als jonge vrouw van niet-westerse afkomst moet ik er ook zijn,” zegt ze daarover.

Obama’s boodschap resoneerde daarom ook heel erg met haar. “Hij heeft tijdens de Town Hall verwezen naar het belang van de opkomende Europese verkiezingen en dat iedereen die stemgerechtigd is moet stemmen. Hij zette in op de eigen verantwoordelijkheid van ons allemaal om ervoor te zorgen dat er meer gelijkheid in onze samenleving komt. Dat we niet achterover kunnen leunen en wachten. We moeten het zelf doen en met elkaar. Ik vond dit uiteraard een hele goede boodschap. Vooral de jongeren moeten zich realiseren dat ze meebeslissen over hun toekomst. Ik heb zelf tegen hem gezegd dat hij een inspiratie is en ik heb hem bedankt hiervoor. Ik heb dit altijd al willen doen omdat deze man een ontzettende impact op mij en vele anderen heeft gehad.”