Protestmars op Internationale Vrouwendag tegen Boko Haram ontvoeringen

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag wordt in Den Haag de campagne gelanceerd om aandacht te eisen voor de meisjes en vrouwen die in Nigeria door Boko Haram zijn ontvoerd.

Minister Liliane Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking loopt samen met scholieren, studenten, vertegenwoordigers van UNICEF Nederland en International Alert in een protestmars van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Bezuidenhoutseweg 67, naar het hoofdkantoor van Unicef Nederland; Daar zullen de minister en Harriet Lamb van International Alert onder leiding van Jorgen Raymann met de scholieren en studenten in gesprek gaan.

Ook de Nigeriaanse campagneleider van , Florence Ozor, is aanwezig.

Ploumen: “Het is belangrijk dat wij de duizenden ontvoerde meisjes en vrouwen door Boko Haram niet vergeten. Daarvoor is twee jaar geleden de actie Bring back Our Girls gestart. Gelukkig zijn er vrouwen en meisjes ontsnapt aan Boko Haram. Goed nieuws zou je denken! Tragisch genoeg pakt dat heel anders uit. Want ze worden niet geaccepteerd door hun familie, gewantrouwd door de gemeenschap en als ‘besmet’ gezien.”

Speciale gast Florence Ozor, een van de initiatiefnemers van de campagne eistte als eerste aandacht voor de ontvoerde meisjes en vrouwen. Met komt hierop een vervolg om de bevrijde vrouwen een hart onder de riem te steken. Nederland heeft organisaties met dit doel financiële ondersteuning aangeboden en is daarmee de vijfde donor van humanitaire hulp aan Nigeria. Daarnaast zijn ook middelen vrijgemaakt voor internationale organisaties als UNICEF en International Alert.

“Het geweld tegen meisjes en vrouwen in Nigeria is een grove schending van mensenrechten. Dit moet stoppen”, aldus Jan Bouke Wijbrandi, directeur van UNICEF Nederland. “UNICEF doet er alles aan om slachtoffers te helpen weer te herstellen, met psychosociale hulp en medische zorg. Ook zorgen we ervoor dat meisjes zo snel mogelijk weer naar school kunnen.”

Harriet Lamb van International Alert: “Vrouwen en meisjes die Boko Haram hebben overleefd, hebben onze steun nodig. Maar ook de gemeenschappen moeten we helpen hun angst te overwinnen. Opdat ze de vrouwen kunnen helpen hun leven weer op te bouwen en hun kinderen te accepteren. Zoals religieuze leiders in Nigeria zeggen: alleen met compassie en vergevingsgezindheid helen de littekens van een conflict.”

De protestmars begint 10.30uur.