Presentatie van Roofstaat, boek over Nederlands schaduwzijde

Muziek label Topnotch en uitgeverij Nijgh & Van Ditmar sloegen de handen ineen om het boek ‘Roofstaat’ uit te te brengen.

Het boek dat “de schaduwzijde van de Nederlandse overzeese geschiedenis” belicht, wordt op 14 maart gepresenteerd in Amsterdam. De uitgevers spreken van een “avondvullend programma” in Paradiso.

‘Roofstaat’ is geschreven door historicus Ewald Vanvugt en is een geheel herziene versie van het ruim 500 pagina’s tellende boek ‘Nieuw Zwartboek van Nederland Overzee’ uit 2002.

"De schaduwzijde van die geschiedenis wordt – zacht gezegd – minder goed belicht. Het boek ‘Roofstaat’ wil daar verandering in brengen.”

“Geactualiseerd en uitgebreid kan het gelezen worden als een inleiding tot de geschiedenis van het Nederlandse overzeese en koloniale verleden. In twaalf hoofdstukken komen de roof- en kruistochten in de Middeleeuwen tot de massa-executies zestig jaar geleden in voormalig Nederlands-Indië aan bod.”

“Hoe een klein land groot is geworden, dat is vaak de onderliggende boodschap van de Nederlandse overzeese geschiedenis. De schaduwzijde van die geschiedenis wordt – zacht gezegd – minder goed belicht. Het boek ‘Roofstaat’ wil daar verandering in brengen.”

Tijdens de presentatie met “avondvullend programma”, zullen muzikanten, schrijvers en andere sprekers op eigen en persoonlijke wijze ingaan op de schaduwzijde van het Nederlandse koloniale verleden. Zo zullen op het podium verschijnen de zanger/rapper Glen Faria ook bekend als (MC) Fit, de schrijver Karin Amatmoekrim, Top Notch directeur Kees de Koning, spoken word artiest Juan-Carlos Goilo, dichter Antoine de Kom, de kleinzoon van Anton de Kom, zanger, acteur en stand-up comedian Jeffrey Spalburg en rapper Typhoon.

Laatstgenoemde zal op die avond ook zijn nieuwe videoclip ‘We zijn er’ presenteren, waarin zijn personage tot slaaf wordt gemaakt. De clip is opgenomen op de Kaapverdische Eilanden, wat een belangrijke rol speelde in de Trans-Atlantische slavenhandel. Typhoon en Ivan Barbaso, de maker van de video, worden voorafgaand kort geïnterviewd.

‘Roofstaat’ auteur Ewald Vanvugt zal ook worden geïnterviewd door Job de Wit. Daarnaast vindt een panelgesprek plaats met onder meer Kees de Koning (Top Notch), Nancy Jouwe (Kosmopolis, Framer Framed) en Simone Zeefuik (journalist en activist) over de vraag hoe het koloniale verleden onder de aandacht gebracht én onderwezen zou moeten worden.