Afbeelding

Sebastiaan Haller

Ode aan Sebastiaan Haller

Sebastiaan Haller werd door zijn thuisclub Borussia Dortmund warm onthaald, na het winnen van de Afrika Cup.

Gisteravond nam PSV het in de Champions League op tegen Borussia Dortmund. Aan de Duitse zijde ontbrak de Ivoriaanse winnaar van de Afrika Cup, Sebastiaan Haller. De 29-jarige “Cool Bird” is achtergebleven om te herstellen van een enkelblessure die hij in Afrika Cup finale heeft opgelopen. In een interview na de wedstrijd gaf hij aan dat hij had willen wisselen, maar zijn ploeggenoot Ghislaine Konan overtuigde hem door te zetten. "De duivel stelt je op de proef", had Konan tegen hem gezegd. Voor de gelovige Haller was dat extra motivatie om door te spelen. Het resulteerde in de winnende treffer tegen het grote, maar matig spelende, Nigeria onder leiding van Victor Osimhem. En een enkel blessure.

Revalidatie
De blessure komt hij vast te boven. Enkele jaren geleden overwon hij teelbalkanker. Na zijn periode bij Ajax kreeg hij in juli 2022 met deze verschrikkelijke ziekte te maken. Hij moest tot twee keer toe geopereerd worden. Hij onderging viermaal chemokuren. De revalidatie heeft hij deels in Amsterdam afgewerkt. Na acht maanden kon hij weer voetballen. Wat een winnaar!

Vrijpostige journalist
Volgens Haller had een vrijpostige journalist de audacity om hem te vragen of het de moeite waard was om naar de Afrika Cup af te reizen. Benieuwd of er straks wanneer het EK en Copa America gehouden wordt dit soort vragen gesteld zullen worden. De man inspireert niet alleen mensen die het voetbal een warm hart dragen, maar ook zij die ongeneeslijk ziek zijn geworden. Hij is letterlijk het voorbeeld dat opgeven geen optie is.

Clubs
De in Frankrijk geboren Haller kwam via AJ Auxerre, FC Utrecht, Eintracht Frankfurt, West Ham United en Ajax bij Borussia Dortmund terecht. Borussia Dortmund is de enige club die zijn winnaar van de Afrika Cup letterlijk in t zonnetje heeft gezet. Bij andere clubs, zoals het AS Roma van Evan Ndika of het Trapsonspor van Nicolas Pépe was het na een applausje back to work.

Bicicleta
Een van de mooiste acties die je op een voetbalveld kan zien, is de bicileta. Je staat letterlijk ondersteboven als je het goed uitgevoerd. De bekendste uitvoering hiervan staat op naam van Cristiano Ronaldo, in de wedstrijd tegen Juventus uit. Haller maakte in de finale al een omhaal die wat mij betreft in diezelfde categorie valt, maar hij miste helaas het doel. Eerder maakte hij al succesvolle bicicleta’s bij West Ham United, FC Utrecht en Ajax was t wel gelukt.

Afrika Cup
Gastland Ivoorkust speelde niet best aan het begin van de afgelopen Afrika Cup. Haller deed toen vanwege een lichte blessure, aan dezelfde enkel, nog niet mee. Dankzij een overwinning van Marokko tegen Zambia konden ze als beste nummer 3 door naar de kwartfinale. Desondanks werd Coach Jean-Louis Casset ontslagen vanwege het tegenvallende resultaat. De assistent, Emerse Faé, de rust zelve, bracht iets teweeg dat de geschiedenis boeken in gaat. Volgens mij is het nooit eerder een assistent coach gelukt om een team over te nemen en kampioen worden in het zelfde toernooi. Hij is dus terecht coach van het toernooi geworden.

Enkele statistieken
Team van het toernooi:

Afbeelding

tournament team

Topscorer: Emilio Nsue 5 goals, Equatoriaal Guinea/Cf Intercity ( Spanje)
Beste speler: William Troost-Ekong, Nigeria/Paok Saloniki (Griekenland)
Beste keeper: Ronwen Williams, Zuid Afrika/Mamelodi Sundown Fc (Zuid Afrika)
Fifa fair play: Zuid Afrika
Best young player: Simon Adingra, Ivoorkust/Brighton and Hove Albion(Engeland)
Next Afrika Cup 2025: Marokko
Fifa ranking na Afrika Cup 2024:

Afbeelding

fifa ranking

Voor degenen die hebben gekeken: Wat voor cijfer geeft u de Afrika Cup 2024?