Afbeelding

Nederlandse documentaire over Gambia Ghetto krijgt wereldpremière op PAFF

De Nederlandse documentaire "Welcome to the Smiling Coast: Living in the Gambia Ghetto" is geselecteerd voor het Pan African Film Festival, het grootste zwarte filmfestival van Amerika.

De film van regisseur Bas Ackermann en producent Emiel Martens -de eerste lange documentaire van dit Nederlandse filmduo- beleeft haar wereldpremière op het festival, dat van 4-15 februari plaatsvindt in Los Angeles. 

Welcome to the Smiling Coast biedt een uniek inkijkje in het dagelijks leven van vijftien Gambiaanse jongeren die de eindjes aan elkaar proberen te knopen in de marges van de toerisme-industrie. Gambia is de afgelopen tien jaar steeds populairder geworden als vakantiebestemming voor Europeanen op zoek naar zon, zee en seks. Sinds 2005 ontvangt het kleine West-Afrikaanse land meestal meer dan 100.000 bezoekers per jaar, veelal oudere blanke vrouwen, waardoor de Gambiaanse kustlijn ook wel de Costa del Sol van Afrika wordt genoemd.

De luxe die de toeristen genieten staat vaak in fel contrast met de mogelijkheden van de lokale bewoners, die soms letterlijk op een steenworpafstand van de toeristenhotels en -stranden in krottenwijken wonen. Sommige Gambiaanse jongeren zien de illegale oversteek naar Europa daarom als hun enige hoop op een beter leven.

Welcome to the Smiling Coast toont op luchtige maar kritische wijze de alternatieve en vaak creatieve strategieën die Gambiaanse jongeren inzetten om te overleven. Ze vertellen openhartig over hun werkzaamheden, hun dromen en hun angsten, waarbij het uiteindelijk de vraag is of ze hun geluk in het buitenland gaan zoeken of hun eindbestemming toch thuis in Gambia weten te vinden.

Ackermann is een filmmaker uit Den Haag die onder de naam Upperunder audiovisuele producties maakt van concept tot postproductie. Martens is een filmwetenschapper uit Amsterdam die daarnaast met zijn stichting Caribbean Creativity en bedrijf Gasten in je Gezicht onafhankelijke filmprojecten adviseert, produceert en promoot. Samen maakten ze Welcome to the Smiling Coast met een minimum aan budget, gefinancierd vanuit eigen gelederen en zonder enige vorm van subsidie.

Ackermann: ‘Het idee van de film ontstond zo’n acht jaar geleden, toen ik in Gambia ‘State of Mic’ opzette, een audiovisueel centrum om jongeren daar tot mediaprofessionals op te leiden. Enkelen van hen hebben ook als crewleden aan Welcome to the Smiling Coast gewerkt.’ Martens: ‘In tijden van negatieve beeldvorming, vooral rond de huidige vluchtelingencrisis, proberen wij een meer menselijk en positief gezicht te geven van Afrika en Afrikanen. Tevens willen we een kritische noot plaatsen bij de werking en impact van westers toerisme in niet-westerse landen. We zijn zeer vereerd dat onze film op PAFF – in de jaren ’90 opgezet door Hollywoodacteur Danny Glover en inmiddels uitgegroeid tot een van ‘s werelds meest prominente festivals voor zwarte films – haar wereldpremière mag beleven.’         

De eerste voorstelling van Welcome to the Smiling Coast vindt plaats op donderdag 11 februari om 18:40 uur. Daarna wordt de film nog een keer vertoond op zaterdag 13 februari om 14:35 uur. Het complete programma van het filmfestival is te vinden op paff.org. Voor meer informatie over de film, inclusief alle speellocaties en -data, zie welcometothesmilingcoast.com.