Emma Lesuis  Foto @ Nienke Veneboer

Meer Dan Bauxiet | Over Suriname Tijdens De Tweede Wereldoorlog

Op dinsdag 3 en woensdag 4 mei 2022 presenteert Theater Na de Dam om 21:00 uur Meer dan bauxiet  van en met Emma Lesuis in Frascati Theater, Amsterdam.

Emma Lesuis doet onderzoek naar Suriname tijdens WOII. De aanleiding was een schat aan filmpjes uit de jaren 40 en 50 in Suriname van filmmaker/ fotograaf Wim van der Ziel, die ze via de beste vriend van haar ouders heeft geërfd. Nu neemt ze het publiek mee in een open toonmoment.

Want “Suriname tijdens de Tweede Wereldoorlog, daar weten we met z’n allen veel te weinig vanaf” aldus Emma.

Emma Lesuis  Foto @ Nienke Veneboer
Emma Lesuis  Foto @ Nienke Veneboer

Suriname viel onder het Koninkrijk der Nederlanden en was dus ook van 1940 tot 1945 in oorlog. De Amerikanen haalden er bauxiet voor de wapenindustrie, dat is wel bekend. Maar er zijn zoveel meer verhalen.

Bijvoorbeeld dat er veel Surinaamse soldaten en verzetshelden hebben meegestreden, dat er vermeende NSB-ers uit Nederlands-Indië in een interneringskamp op Jodensavanne werden gestopt, dat er vele Joodse vluchtelingen in Paramaribo belandden.

Emma ging naar Suriname, sprak met mensen die die periode beleefd hebben en bezocht de plekken van belang.

Het resultaat van haar vooronderzoek presenteert ze in een open toonmoment, met muziek van Rory Ronde, op 3 en 4 mei in Theater Frascati en op 12 mei in Theater Rotterdam.

Cast en crew Meer dan bauxiet
Idee, onderzoek, presentatie: Emma Lesuis
Muziek: Rory Ronde
Artistieke begeleiding: Jaïr Stranders
Productie: Inger Stam

Kaartverkoop