Afbeelding

Osepa

Kevin Osepa & Hannes Wallrafen - expo voor slechtzienden

Op 25 april aanstaande vindt de opening plaats van een tentoonstelling georganiseerd door Stichting Beeldmix.

Een fototentoonstelling van Kevin Osepa en Hannes Wallrafen - beide fotograaf en kunstenaar, de een jong, de ander een gevestigde naam. De titel is M’a wak un rosea, m’a skucha un lus, vertaald: Ik zag een adem, ik hoorde een licht. Bijzonder is dat de tentoonstelling toegankelijk is gemaakt voor mensen met een visuele beperking.

Verhalen vertellen met een link naar herinneringen, geschiedenis, cultuur en identiteit verbindt het werk van deze twee kunstenaars. Ze vonden een gemeenschappelijke bron in de geluidsfragmenten die Wallrafen opnam in Curaçao in het jaar dat hij blind werd. Deze vormen het uitgangspunt voor het nieuwe werk van Osepa. Hij neemt de geluiden van 2004 mee naar het eiland en zoekt een nieuwe kijk op de culturele identiteit daar, door de geluiden te delen en gesprekken te voeren met mensen die vaak onzichtbare perspectieven hebben. Perspectieven die ondervertegenwoordigd zijn binnen de gemeenschap. De persoonlijke anekdotes vertaalt hij naar kunst. Geluid blijkt de aanjager van herinneringen van de Curaçaose gemeenschap, die in een gelaagde installatie met foto’s, films en geluid zichtbaar worden gemaakt.

Rond de tentoonstelling worden publieke evenementen georganiseerd, zoals een Kunstcafé en workshops. Meer daarover staat op de site van CBK Zuidoost.

Toegang mensen met visuele beperking

De tentoonstelling is toegankelijk gemaakt voor mensen met een visuele beperking door middel van een Guide ID begeleiding in de tentoonstelling bij CBK Zuidoost. Er is ook een reliëf 2,5D print van Daphne Wagenman naar een foto van Kevin Osepa om deze foto te kunnen voelen. De buitententoonstelling op het Hoekenrodeplein voor station Amsterdam Bijlmer ArenA is toegankelijk gemaakt d.m.v. Navilens QR codes.