I AM Lesny Heikerk: "Ik houd van de community"

Door Mischerélla Clarinda

Waar mensen komen zijn er altijd dromen. Vanuit dromen ontstaan verhalen. De reis begint bij jezelf. Een verre reis maken om ondergesneeuwde verhalen naar boven te halen is daarom tegenwoordig niet meer nodig. Op elke hoek bevindt zich een stukje verborgen authenticiteit dat onthuld mag worden. Iedere week is daarom iemand anders het middelpunt van zijn of haar geschiedenis en eigen verhaal in I AM. Hoe zet je een stempel binnen deze wereld en wat maakt jou uniek? Deze week spreken we met Lesny Heikerk, psychologe, over wat haar beweegt en hoe zij haar stempel zet binnen de samenleving.

Wie heb ik voor me en wat doe je in het dagelijks leven?

Mijn  naam is Lesny Heikerk en ik ben 25 jaar oud. Ik werk o.a. bij het Weekend College Zuidoost met name met jongeren als ouder- en kindcoach. Om dat beroep uit te mogen oefenen heb ik Psychologie gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam met kinderen en jeugd als specialisatie.  De afgelopen maanden werd mijn functie uitgebreid omdat ik afdelingsleider was van ToTheTop, een afdeling binnen het Weekend College Zuidoost speciaal voor studenten van het havo/vwo. Daarnaast geef ik ook theaterles aan MBO-leerlingen in Amstedam Zuidoost. Wat ik nu nog mis en in het jaar 2019 zeker wil doen is meer aandacht besteden aan jongeren en workshops geven gericht op persoonlijke ontwikkeling. Ik wil ze helpen dingen te ondernemen en ze de stappen leren die erbij horen om ernaartoe te lopen.

Waar voel je je het meeste thuis?

Dan moet ik toch wel zeggen: Amsterdam Zuidoost. Ik ben er geboren en getogen en eigenlijk wil ik daar niet meer weg. Het is voor mij een soort vangnet. De gezelligheid en de saamhorigheid vind ik fijn en maakt het voor mij makkelijk dat ik van dit plekje houd. Ik houd van de community!

Hoe zou jij jezelf omschrijven?

Als een duizendpoot, haha. Ik doe echt heel veel. Eigenlijk doe ik te veel en zou ik mijn energiebalans in de gaten moeten houden. Het jaar 2019 wordt voor mij daarom ook beslist een jaar waarin ik betere keuzes wil maken. Dat betekent niet dat ik niet gelukkig wordt van alles wat ik op dit moment allemaal doe.

Wat is in jouw zoektocht je grootste leerproces geweest?

Op werkgebied of in het algemeen? Daar moet ik wel even over nadenken. Ik denk toch dat dat te maken heeft met mijn eigen ontwikkeling. Dat was voor mij in het begin een grote zoektocht, maar nu  kan ik van mezelf zeggen dat mijn grootste doel inmiddels is behaald. Dat ik gelukkig mag zijn met mezelf en de keuzes die ik daar omheen heb gemaakt. Mezelf vooropstellen en mezelf op nummer één zetten, ongeacht wat mensen van mij vinden, dat is ontzettend belangrijk. Want als jij je niet goed voelt, dan kunnen heel veel mensen om je heen liefde geven, maar uiteindelijk gaat het om de liefde die jij jezelf geeft.

Welke ingrediënten had je nodig om dat doel na te streven?

Familie die achter je staat is heel belangrijk. Advies van hen kan soms hard aankomen. Zodra je echter weet dat het uit een goed hart komt en met het idee om jou verder te brengen, is het advies juist waardevol. Wat je vooral nodig hebt is dat mensen eerlijk tegen je zijn. Eerlijkheid kun je leuk of vervelend vinden, maar het kan ook wakker schudden. Dat hebben wij allemaal soms gewoon nodig. 

Zou je met de wetenschap van nu dingen in de toekomst anders doen of juist niet?

Ik ben niet iemand die snel spijt krijgt van acties. Dit komt omdat ik erin geloof dat alles in mijn leven om een reden gebeurt. Dus mocht er een obstakel of iets anders op mijn pad terechtkomen, dan is het voor mij belangrijk om bij mezelf te onderzoeken wat ik er voor mezelf uit kan halen. Of ik nu langzaam of snel van mijn keuzes leer, dat hoort allemaal bij mijn eigen proces in het leven.

Hoe zag jij jezelf als kind en waar zie jij jezelf over 5, 10 of 15 jaar?

Als kind zag ik mezelf als een psychiater. Dat leek me erg leuk. Een psychiater die jongeren hulp biedt waar nodig en voldoening uit zijn werk haalt. Over 10 jaar reis ik binnen Nederland en misschien ook wel buiten Nederland als expert-psycholoog op het gebied van kinderen en jongeren. Dan zou ik de jongeren waar ik dan mee in contact sta meenemen in de dingen die ik zelf doe, zodat zij dat weer door kunnen geven aan andere jongeren en hen op hun beurt weer kunnen inspireren.  Ik zie de jongeren als de generatie die de toekomst zal bepalen. Als ik daar een steentje aan kan bijdragen om het een beetje in de goede richting op te duwen, dan doe ik dat graag.