Huffington Post, AOL brengen film uit over Jesse Owens

The Huffington Post en haar moederbedrijf AOL brengen een film uit over Jesse Owens, de Amerikaanse atleet die Hitler het nakijken gaf bij de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. De biopic heet “Race”.

“Jesse Owens wilde de geschiedenis ingaan als de snelste atleet aller tijden en hij nam deel aan de Olympische Spelen, ondanks overweldigend racisme en Hitler’s suprematie,” schrijft Huffington Post in een aankondiging.

Owens won vier gouden medailles bij de Olympische Spelen  van 1936, die Hitler wilde gebruiken als propagandamiddel voor de prestaties van de zogenoemde arische sporters. De zwarte atleet won versloeg Hitler's "übermenschen" en won goud op de 100 m, de 200 m, het verspringen en met de 4 x 100 m estafetteploeg.

James Cleveland (Jesse) Owens was geboren op 12 september 1913 in Oakville, Alabama.  Hij overleed op 31 maart 1980 in Tucson, Arizona. 

Volgens Amerikaanse atletiekkenners leverde hij zijn meest indrukwekkende prestatie in 1935. Tijdens een wedstrijd in de Big Ten Championships in Ann Arbor verbeterde hij binnen 45 minuten op vier atletieknummers in totaal zes wereldrecords; bij het verspringen en op drie loopnummers, de 100 en 220 yd (tevens een WR voor de 200 m) en de 220 yd horden (tevens een WR voor de 200 m horden). Zijn wereldrecord verspringen zou 25 jaar niet verbeterd worden. In 1936 verbeterde hij het wereldrecord op de 100 m tot 10,2. Het zou twintig jaar duren voor zijn record opnieuw werd gebroken.

De biopic “Race” komt op 19 februari uit. In de film speelt Stephan James van "Selma" de rol van Owens; ook Jason Sudeikis, Jeremy Irons, Carice van Houten, Shanice Banton en William Hurt spelen in de film.